Együtt töltötték az estét, majd a vádlott bort és cigarettát vásárolt a lánynak. A gyilkos egy borosüveget vert szét áldozata fején, szájában pedig cigarettát találtak, pedig nem dohányzott. Hiába a nadrágon talált vér, hiába minden, ez sem volt elég a száz százalékos bizonyításhoz.

Csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos

Hét évig tartott, amíg büntetőjogilag pont került annak a brutális gyilkossági ügynek a végére, amely 1992 őszén történt Debrecenben. A bíróság felmentette a vádlottat, ezért a rejtélyes ügy a jogerős ítélettel sajnos nem oldódott meg. Az etióp diáklány ellen elkövetett emberölés nem csak a felmentő ítélet miatt bűntörténeti jelentőségű, hanem azért is, mert Magyarországon az első DNS-es ügyként emlegetik a szakértők. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Összeszurkált fiatal lány az egyetemnél

1992. szeptember 22-én holtan találtak egy etióp származású negyedéves orvostanhallgató lányt a Debreceni Orvostudományi Egyetem főépülete mellett. Hailu Beteselase Etsegenet-et halálra szurkálták. A helyszíni szemlén a DNS-es ügyekben azóta oly sokat emlegetett cigarettacsikkeket foglaltak le. A megölt lány volt barátjának, egy ugyancsak etióp egyetemi hallgatónak a szobájából kést, ruhaneműket, valamint egy szék ülőrészét vitték el.

A szakértő megmondja

Ezeken a tárgyakon olyan vérgyanús szennyeződések voltak, melyeknek az áldozat vérmintájával történő összehasonlítására  szerológus szakértőt, vagyis a vér és egyéb testnedvek vizsgálatára szakosodott szakértőt rendeltek ki. A szakértői vélemények ekkor Magyarországon először a DNS-molekula közvetlen vizsgálatán alapuló, úgynevezett szekvencia- és hosszpolimorf markerek vizsgálati eredményét is tartalmazták.

Titkolni kellett a szerelmüket

Az etióp diákból, Hadere Abebe Ayele-ből végül elsőszámú gyanúsított lett. A két fiatal egy budapesti nyelvi táborban ismerkedett meg. Debrecenben már egy párt alkottak, de ezt titkolni kellett, mert a lánynak vőlegénye volt Ausztráliában, a fiúnak pedig menyasszonya Etiópiában.

Bort és cigit hozott

Ez a titkos kapcsolat azonban nem alakult jól, mert a fiú agresszív volt, meg is ütötte párját. A lány megölésének napján viszont úgy tűnt, minden rendben van. Már nem voltak együtt, de közösen töltötték el az időt. Ajándékot vásároltak, aztán vacsorát készítettek. A fiú elment bevásárolni, és a lány kérésére bort és cigarettát is hozott. Ezeket volt párja ajándékba szánta valakinek. Sajnos nem derült ki, hogy kinek.

Hol volt a fiú?

Annyi biztos, hogy este a lány telefonált valakinek, de azt nem lehetett kinyomozni, hogy kit hívott. Tíz óra körül elment a kollégiumból, majd találkozott a rendészekkel, akik aztán hajnalban megtalálták a holttestét. A vizsgálat kiderítette, hogy a fiú eközben ugyan tanult, de elhagyta az épületet. A gond az időpontokkal volt, sehogyan sem állt össze a kép.

Mikor lett véres a nadrágja?

A DNS-azonosításra manapság sokan úgy gondolnak, mint amelynek segítségével minden gyilkosság megoldható. A debreceni bűntény esetén az volt a problémája a bíróságnak, hogy a gyilkossággal gyanúsított fiú nadrágján ugyan rajta volt a lány vére, de nem volt biztos, hogy akkor került oda, amikor esetleg megölte az exét. Korábban is veszekedtek már, folyt vér is.

Miért nem volt semmi a cipőjén, ha ő ölt?

Fura volt, hogy a nadrágon nincs vörösborra utaló nyom, márpedig a tettes egy vörösboros üveget vert szét az áldozat fején. A gyanúsított cipőjén sem volt olyan nyom, ami alapján azt lehetett volna mondani, hogy járt a helyszínen. Bár az egyébként nem dohányzó lány szájában egy meggyújtott, de el nem szívott cigarettát találtak, ebben az esetben ez sem bizonyított semmit.

Egy hithű katolikus nem lehet gyilkos

A bíróság ugyan nem tartotta szavahihetőnek a gyilkossággal vádolt Hadere Abebe Ayele-t, de mivel közvetlen bizonyítékuk nem volt és a fiú végig tagadott, nem tudták elítélni. A vádlott sokszor bizonygatta azzal az ártatlanságát, hogy ő korábban szerelmes volt a lányba és egyébként is katolikus, így a hite nem is engedte volna, hogy gyilkoljon.

Csak a száz százalék a biztos

A férfit végül bizonyítottság hiányában mentették fel, ami a büntetőjogban nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki ártatlan, csak azt, hogy nem lehet száz százalékig bizonyítani, hogy ő volt a tettes és senki más nem lehetett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

DNS kisokos

Magyarországon az 1990-es évek elején jelentek meg az igazságügyi genetikai vizsgálatok, amelyek alapját az ember – és általánosságban az élőlények – örökítőanyaga, a DNS jelenti. A DNS-alapú vizsgálatok a bűnügyek felderítése mellett eltűnt személyek és tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítását, valamint rokonsági viszonyok tisztázását is segíthetik. A DNS jelen van minden sejtmaggal rendelkező sejtben, így minden olyan biológiai anyagban is, amely (bűn)cselekménynél hátramarad. Ilyen biológiai anyag lehet a vér, ondó, nyál, hüvelyváladék, csont, fog, bőr, testszövet, haj- és szőrszál, korpa, továbbá egyes mintatípusokról – pl. gumióvszer, cigarettacsikk – is rögzíthetők. Szeretnék még ilyen újranyitott aktát, kattints ide!

Kiemelt kép: Debreceni Egyetem – Forrás: Wikipedia/Kekvillogó.hu grafika