A 43 éves férfi megengedett sebesség közel kétszeresével hajtott, a 18 és 19 éves áldozatoknak esélyük se volt a túlélésre.

Egy esztendő

Pontosan ennyi, azaz 12 hónap fogházra ítélték azt a 43 éves férfit, aki 2019 augusztusában lesodródott az útról és egy fának csapódott, ezzel két ember halálát okozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A fia is meghalt

A tragikus történet itt még nem ért véget, ugyanis az egyik áldozat a férfi 19 éves fia volt, a másik annak 18 éves barátnője. A drámai történet sokakban felvetette azt a kérdést, vajon két ember haláláért vajon tényleg „csak” egy év börtön jár?

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vétett az apa

A Balassagyarmati Járási Ügyészség tájékoztatása szerint a férfi Salgótarján irányából haladt Hatvan felé a kocsijával, míg a néhai szerelmesek a hátsó ülésen ültek úgy, hogy egyiküknek se volt bekapcsolva a biztonsági öve.

Súlyos hiba

A Balassagyarmati Törvényszék irataiból az is kiderült, hogy a 43 éves férfi a megengedett sebesség közel kétszeresével hajtott: 119-125 km/h sebességgel haladt be egy jobbra ívelő útkanyarulatba, ami miatt a jármű menetstabilitása megbomlott.

Esélyük se volt

Miután az autó lesodródott és irányítatlanná vált, a hátsó abroncsok elvesztették tapadásukat és az autó a füves útpadkán keresztül a vízelvezető árokba csapódott, majd 65-71 km/h sebességgel a sűrű fás-bokros növényzetnek ütközött.

Példátlan veszteség

Az apa súlyos sérüléseket szenvedett, az egyik fiatal még a helyszínen életét vesztette, míg a másikukat sikerült még kórházba szállítani, ám minden orvosi küzdelem ellenére, nem sokkal később a másik fiatal is elhunyt.

Ennyi lenne?

Az eset után a Salgótarjáni Járásbíróság a váddal egyezően halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek férfit. A tárgyalások során végül egy év fogházra és két év közúti vezetéstől eltiltásra ítélte a Balassagyarmati Törvényszék.

Miért csak egy év?

A bíróság figyelembe vette a férfi büntetlen előéletét, megbánó magatartását, kedvező közlekedési előéletét és azt, hogy a gyermeke elvesztésén túl maga is súlyosan megsérült, de a szándékos gyorshajtás és a két halálos áldozat miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Fellebbeztek az ítélet ellen

A 24.hu információi szerint a védelem fellebbezése folytán az eljárás másodfokon a Balassagyarmati Törvényszék előtt folytatódott. A másodfokú bíróság azonban helybenhagyta az ítéletet. Indokolásukban kiemelték, hogy a kiszabott büntetésnek azt is szolgálnia kell, hogy a közlekedés más résztvevői se tanúsítsanak hasonló magatartást a jövőben, ez pedig csak végrehajtandó szabadságvesztés alkalmazásával érhető el. A döntés jogerős.

Vitás kérdés

Az internetes kommentelők szinte egy emberként lázadtak fel a gyorshajtó apa ellen, szerintük aránytalanul kevés ez az egy év ahhoz képest, hogy a szabálytalanul haladó férfi két fiatalt is megölt a tettével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: illusztráció