68 nap mélyaltatás és 105 nap intenzív osztály után, már a felépüléséért küzd a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozó nővér. Hajnalka májusban kapta el a koronavírust, októberig kórházban volt. Nemcsak lélegeztetőgéppel tartották életbe, hanem műtüdő kezelést és művese kezelést is kapott.

Munka közben lett rosszul

Nagy Gergelyné, a tatai kórház ápolója, a járvány első hullámában kapta el a vírust. Május 18-án, épp éjszakai műszak alatt lett rosszul. Felment a láza és nagyon köhögött. Azonnal hazaküldték.A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Egy hét után fulladt

Hajnalka felhívta a háziorvosát, aki antibiotikumot javasolt. De sajnos állapota ettől sem javult. Egy hét után már annyira fulladt, hogy mentő vitte kórházba – írja a BudaPestkörnyeke.hu.

Lélegeztetőgépre tették

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vitték, ahol nem sokkal később lélegeztetőgépre került. 68 napig tartották így életbe, de állapota olyan súlyos volt, hogy egy idő után a lélegeztetőgép is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Hajnalkát életben tartsák.

Műtüdős kezelés

Ahhoz, hogy folyamatosan oxigénhez jusson a szervezetet, műtüdős kezelést is kapott. Ez azt jelenti, hogy a testen kívülre vezetik a beteg vérét, ott egy készülék segítségével oxigeneziálják a vért, és úgy vezetik vissza a testébe a már oxigénnel telített vért. Ezt a kezelést is 42 napig alkalmazták az orvosok Hajnalkánál.

Újra lélegeztetőgép

A műtüdős kezelés 40. napján után Hajnalka tüdejének állapota javulni kezdett. Ekkor döntöttek úgy az orvosok, hogy újra „csak” a lélegeztetőgép is elég lesz ahhoz, hogy a tatai nővér légzését segítse.

Művesekezelés

Közben a veseműködése is romlott, nem volt vizelete, szervezete egyáltalán nem választotta ki a méreganyagokat. Ezért 43 napig művesekezelést is kapott.

105 nap az intenzíven

Hajnalka 105 napot töltött intenzív osztályon, a 68 nap mélyaltatásból semmire sem emlékszik. Amikor felébresztették, megkérdezte, hogy hol van és azonnal képbe került. Családja a kórházi kezelés alatt folyamatosan látogatta, októberben térhetett haza hozzájuk.

Gyógytornára jár

„Rendszeresen járok gyógy­tornára, és otthon is végzem minden nap a feladatokat. Havonta járok vissza a Korányiba vizsgálatokra, de a háziorvosommal is folyamatos kapcsolatban vagyok. Most az immunrendszerem erősítése a cél, hiszen sem a tüdőm, sem a vesém nem működik még mindig megfelelően” – mondta Hajnalka az M1-nek.

Leépült az izomzata

A tatai ápolónő azt mondta, hogy a napokban vette csak észre, hogy az izomzatomban némi javulás van. „A karomban, lábamban újra érezni az izmokat. Ugyanis a betegség alatt, a 105 napos fekvés közben ezek eltűntek, leépültek. De még mindig nehezemre esik a mozgás, a fogás és a járás is. De próbálom magamat a házimunkával erősíteni”. A tatai nővér az első olyan koronavírusos beteg Magyarországon, aki ilyen hosszú ideig volt mélyaltatásban.

Nem tudni, mikor épül fel

Hajnalka nem tudja, mennyi ideig tart még a felépülése. Az orvosokat sem tudják megmondani, ugyanis ő az első olyan covidos beteg Magyarországon, aki ilyen hosszú időt töltött mélyaltatásban.

Második születés


„Azok az emberi kapcsolatok, amik máskor megszokottak voltak, most átértékelődtek. Korábban természetesnek vettem, hogy körülöttem vannak a szeretteim, a családom, a barátaim és a munkatársaim. Most az ő szavaik, támogatásuk, szeretetük az, ami minden nap előre visz és segít a küzdelemben. Minden nap, amit megérünk, az boldogság, hiszen szeretteinkkel lehetünk. Ez a legfontosabb az életünkben. Minden más eltörpül mellette” – mondta Hajnalka.

Küzd a felépüléséért

Most rendszeres gyógytornával, immunerősítőkkel és házimunkával küzd a teljes felépülésért. Egyelőre csak járókerettel tud közlekedni. Nagyon sokat keresik meg és tanácsot kérnek tőle. Olyan betegek, akik szintén a koronavírussal küzdenek, vagy családok, akiknek szerettük mélyaltatásban van.A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagy Gergelyné Hajnalka – Forrás: MTVA