Helyi nehéz sorsú családok fogadták be azokat a kárpátaljai roma menekülteket, akik több napja egymás hegyén – hátán éltek a Tiszabecsi Művelődési Házban. Összesen 318 menekültet 7 házban helyeztek el a határ menti településen.

Romák Tiszabecsen

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, szívszorító fotókat tett közé a napokban egy férfi az egyik menekülteket tájékoztató Facebook oldalon. Azt írta: „Tiszabecs, az igazi állapot cenzúra nélkül. Kisebb teremben, kb. 120-150 ember, a 2 hetes új szülöttől a 6-7-8 éves gyermekig. Csak gyermekek és az anyjuk. Semmilyük sincs, csak egy táska útravaló, ha el bírták”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

15-20 kilométert gyalogoltak

„Sokan 15-20 kilométert gyalog tettek meg. Szó szerint meg fagyva hoztuk el őket a határtól. Kb. 2km a sor, ami 2-5 óra hossza „Sokan 15-20 kilométert gyalog tettek meg. Szó szerint megfagyva hoztuk el őket a határtól. Kb. 2 km a sor, ami 2-5 óra hossza várakozás ebben a mínusz 5 Celius-fokban. Állami segítség nulla, rendőrökön kívül semmi nincs, csak a helyiek és a jószívű emberek. Indulok vissza kb. 12-14 óra körül segíteni, leginkább gyermekeknek kellene, de minden, 1-2-3-4-5 méretű pelenka, tartós élelmiszer, instant leves, sok gyermek papucs van” – írta a Facebookon az egyik önkéntes.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Roma menekültek Tiszabecsen

Forrás: Facebook/Segítünk Ukrajna

318 menekültet fogadtak be

Most megoldódni látszik a roma menekültek helyzete. Lukács József, helyi lakos 318 menekült elszállásolását szervezte meg hét tiszabecsi házban. A befogadók roma származású, nehéz sorsú családok.

Senkinek nem kellettek

„Mind cigányok, mint mi. A kárpátaljai Beregszászról, Paládról, Tiszaújlakról menekültek. Csakhogy a faluban senkinek nem kellettek, mi viszont befogadtuk mindet. Még az utcánk elején álló rendőr is hozzám irányította őket” – mondta az Atv-nek a falu legszegényebb embere, Lukács József.

500-an jöttek

Mint mondja, azon a napon, amikor öccse kiírta a közösségi oldalára, hogy befogadják a rászorulókat, egyikük sem hitte, hogy ez lesz. Több, mint ötszázan jöttek, a rokonok rögtön felajánlották a házaikat. Azóta már sok menekült továbbutazott.

Mobilvécét vitetett a portákra

„Elintéztem, hogy minden portán legyen mobilvécé. Hozattam gyógyszert, tűzifát, élelmiszert, fertőtlenítőt, mindjárt megérkezik a kamion is a matracokkal” – mondta Lukács József.

Napi egy órát alszik

A tiszabecsi férfi azt mesélte, hogy amióta a kárpátaljai roma menekültek ügyét intézi, naponta egy órát alszik.

Isten adja az erőt

„Hogy honnan van erőm? Isten ad nekem. Ő segített rajtam, mikor az öcsém és a bátyám belefulladt a halastóba. És akkor is, amikor elvesztettem a munkámat. Most pedig én törlesztek másoknak. Ilyen egyszerű ez” – mondta Lukács József.

Záhonyban is várakoztak

24.hu azt írta, a hétvégén Záhonyban is összetorlódtak a kárpátaljai magyar romák, akik több napja várakoznak a vasútállomáson. Az egyik helyi roma politikus szerint a határon veszteglő romák beszorultak egy joghézagba. A menekültek a záhonyi művelődési házban vesztegelnek, amely este 6-kor nyit, de reggel el kell hagyniuk az épületet.

Minden menekültet befogadnak

A magyar kormány csütörtökön este kormányrendeletben határozott arról, hogy minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba, de a menekültstátuszt és a vele járó kedvezményeket csak a külföldi állampolgárok kaphatják meg. Csakhogy az állomáson veszteglő roma családok magyar állampolgárok, akik szintén kárpátaljai településekről menekülnek a háború elől. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: roma menekültek Tiszabecsen – Forrás: Facebook/Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja)