A BKV egyelőre nem közölte az ütközés során keletkezett anyagi kár pontos összegét, mert a villamosok bontása és bizonyos részeinek műszeres vizsgálata szükséges a károsodás mértékének megállapításához. A cégnek kézzelfogható bizonyítéka van arra, hogy a balesetet okozó villamosvezető rosszul lett, és nem a figyelmetlensége okozta az ütközést.

Leszaladtak a sínekről

A Kékvillogó.hu a helyszínről számolt be arról, hogy hétfőn este összeütközött két villamos Budapesten, a Boráros tér közelében. A baleset következtében mindkét villamos leszaladt a sínekről. Több mentőegység érkezett a helyszínre, és három súlyos, illetve három könnyebb sérültet szállítottak kórházba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Súlyosan sérült a villamosvezető

A mentés során kiderült, hogy a hátulról érkező Combino villamos sofőrje súlyosan megsérült, hosszú időbe telt, amíg kiemelték az összeroncsolódott járműből. A 2026-os számú Combino járművezetőjét a tűzoltók szedték ki a fülkéből hosszú küzdelem árán. Először könnyű sérültnek jelentették, de később koponyasérülést állapítottak meg nála, így kórházba szállították.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rosszullétre hivatkozott

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) információi alapján a sofőr a balesettel kapcsolatban rosszullétre hivatkozott. A villamosa garázsmenetes volt: a hátulról érkező jármű azért ment közel az előtte levő kocsihoz, mert a Mester utcánál, alig pár száz méter múlva kiállt volna a vonalról. Úgy tudjuk, a villamos vezetőjének ájulását a magas vércukorszintje okozta.

Kézzelfogható bizonyíték

Lapinformációk szerint a cégnek kézzelfogható bizonyítéka van arra, hogy a balesetet okozó villamosvezető rosszul lett, és nem a figyelmetlensége okozta az ütközést.

Biztonsági berendezés

A német gyártmányú, közel 54 méter hosszú és 69,7 tonna tömegű Combinón kétféle időhatárral működik a biztonsági berendezés. Ha a vezető 4 másodpercen keresztül nem nyomja meg az éberségét visszaigazoló gombot az ülés karfáján, illetve nem érinti meg az erre a célra szolgáló lábpedált, a gép hangjelzést ad, majd, ha ezt követően sem történik semmi, további 4 másodperccel később intenzíven lassítani kezd és teljesen megállítja a szerelvényt – írja elemző cikkében a Telex.

Csúcsidőben, sűrű vonalon

A Boráros téri baleset ügyében azért kritikusak ezek a  kérdések, mert az ütközés egy kifejezetten sűrű vonalon történt, ahol csúcsidőben másfél-kétpercenként követik egymást a járatok. Így, ha előzőleg éppen 50 km/órával, vagyis városon belül, a két megálló közt engedélyezett legnagyobb sebességgel halad egy Combino, akkor az automatikus lassítás megkezdéséig másodpercenként 14,8 métert, összesen pedig 150 métert tesz meg a teljes megállásig. Amikor kifejezetten lassan, mindössze 20 km/órával megy a villamos, mindössze 44 méter kell a vészmegállásig

Itthon nincs lehetőség a javításra

A december 19-én, hétfőn este összetört Combino villamosok szerkezeti állapotát jelenleg vizsgálják, de javításukra itthon nincs lehetőség. Egyelőre kérdés, hogy milyen módon lehet megmenteni a súlyosan sérült járműveket, hiszen nemcsak a hátulról érkező, illetve a megállóban várakozó szerelvény vezetőállása semmisült meg az ütközés során, de mindkét villamos alváza is javításra szorul.

Egymilliárd forint a becsült kár

A becsült előzetes kár megközelíti az egymilliárd forintot. A BKV egyelőre nem közölte az ütközés során keletkezett anyagi kár pontos összegét, mert mint írják, a villamosok bontása és bizonyos részeinek műszeres vizsgálata szükséges a sérült részek károsodási mértékének megállapításához, és a javítás, javíthatóság megítéléséhez.

Kártérítést kaphatnak a sérültek

A cég járműveiben keletkezett károkra nincs biztosítás, de vasúti felelősségbiztosításuk alapján a sérültek kártérítést kaphatnak.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a baleset helyszíne. Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/GK