Milliókat és birkapörköltöt kért a nyomozó hatóság szerint egy szolnoki ügyvéd, hogy lefizesse a bírót. A jogvégzett férfi nem ismerte el a bűncselekményt.

Megvesztegetni a bírót

Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy szolnoki ügyvédet a Központi Nyomozó Ügyészség, aki a nyomozó hatóság szerint pénzt kért ügyfelétől, hogy az ügyében eljáró bírót megvesztegethesse. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

10 éve történt a közlekedési baleset

Egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi lánya ellen közúti baleset okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt büntetőeljárás indult. A vádlott apja 2011 májusában, a vádirat benyújtása után azzal kereste meg – az általa már korábban ismert – szolnoki ügyvédet, hogy lássa el lánya védelmét a büntetőeljárásban – idézték fel az előzményeket.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kétmillió forint

A gyanú szerint az ügyvéd azt ajánlotta a férfinak, hogy kétmillió forintért cserébe, az ügyben meghatalmazott védőként eljárva, a bírón keresztül – a kért összegből neki jogtalan előnyt juttatva – elintézi, hogy ne vegyék el a lánya vezetői engedélyét, és pénzbüntetést kapjon.

És a birkapörkölt

Az apa a kért összeget kifizette, de az ügyvéd – azt állítva, hogy az eljáró bírónak fogja elvinni – kért egy fazék birkapörköltet is, amelyet a férfi még az ítélethirdetés előtt át is adott az ügyvédnek.

Újra megbízott benne

Három évvel később, 2014-ben a férfi testvérét a bíróság ittas járművezetés miatt pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi ekkor ismét felvette a kapcsolatot az ügyvéddel, hogy a másodfokú eljárásban védőként járjon el.

Ismert összeg

Az ügyvéd ezúttal is felajánlotta segítségét, és azt ígérte, a bíró megvesztegetésével elintézi, hogy ne vegyék el a férfi testvérének jogosítványát. A férfi az ügyvéd által kért kétmillió forintot kifizette.

Börtönben van

A más ügyben letartóztatásban lévő gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Mi lett a pénzzel?

Kovács Katalin, a KNYÜ szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a két közlekedési bűncselekmény ügyében a vádlottakat jogerősen nem tiltották el a járművezetéstől, arra azonban nincs adat, hogy a pénzt az ügyvéd továbbadta volna a bíróknak vagy egyáltalán felvette volna a kapcsolatot velük.

De milyen a jó birkapörkölt

A húst nagyjából azonos nagyságú darabokra kell vágni, ami nagyobb a megszokott pörkölt daraboknál. Úgy 3×4 centiméternyi darabokra. A hagymát nem túl apróra és jelentős mennyiségű zsírban pirítjuk meg, amennyi kb. 1 cm magasan ellepi a lábas alját – olvasható a Főzés az alapoktól oldalon.

Sózás nagyon fontos

Amikor a hagyma megpirult, de még nem barnul, akkor belekeverjük a feldarabolt húst. Amikor a hús darabok fehérednek, akkor fedőt teszünk rá, a hús ereszt annyi levet, amiben elkezd párolódni. Rádaraboljuk a paprikákat, és amikor elegendő levet eresztett, akkor megszórjuk őrölt paprikával. Annyi vizet öntünk alá, hogy éppen ne lepje el. Ez annyit tesz, hogy a húsok felső része kint van a léből. Figyelni kell a sózásra, mert a maradék lében besűrűsödik a só, és nagyon sós lehet.

Legalább 2 óráig készül

A birka – mint minden hús – akkor főtt meg, amikor a csontok a húsból kiesnek, és kivehetőek a húsból. Amikor késznek nyilvánítjuk, akkor visszasütjük a zsírjára, vagy csak nagyon rövid levet hagyunk alá. Ez egy sűrű, zamatos szaft lesz, amitől igazi a birkapöri.