November elején, kormányülésen dönthetnek majd a kórházi adósságok rendezéséről. Ezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének szakmai rendezvényén. A politikus nem rejtette véka alá a véleményét, azt üzente, hogy véget vetnek a trükközésnek.

108 milliárd forint a tartozás

Kormányülésen dönthetnek majd a kórházi adósságok rendezéséről. A baj nagy, ugyanis a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek adósságával együtt a szeptember végi lejárt tartozásállomány meghaladta a 108 milliárd forintot. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Változnak a költségek

Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: jó ideje tárgyal a Pénzügyminisztériummal és nem csupán egy „egyszerű” adósságrendezésről beszélnek, hanem jóval többről. A cél az, hogy az érintettek ismerjék el, hogy a hiány nem csak gazdálkodási hiányosságból fakad, hanem abból, hogy változnak a költségek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Védőeszközök és fertőtlenítőszerek

A politikus példaként egyebek mellett gyógyszereket és a gyógyításhoz használatos anyagokat említette, amelyek költségei az elmúlt időszakban majdnem a duplájára emelkedtek. Beszélt arról is, hogy extrém módon megugrott a védőeszközök, fertőtlenítőszerek használata az intézményekben.

Pazarlás és trükkök

Az államtitkár ugyanakkor beszélt arról is, hogy vannak pazarlások és „trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk”. Takács szerint az egyik ilyen például az orvosok körbefoglalkoztatása.

Papíron 1528 órát dolgozott egy orvos

A Népszava szerint a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos.

„Ennek vége van”

Havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért. Az államtitkár azt mondta: „üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van.”

Ellenőrzési hullám

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy komoly ellenőrzési hullám indult a magyarországi kórházakban: elrendelték a patológiai feladatokat ellátó osztályok vizsgálatát. Az ellenőrök egyebek mellett a halottkezelésre vonatkozó előírások betartását is ellenőrzik.

Amit megnéznek

Az ellenőrök egyebek mellett a patológiai feladatok ellátását biztosító adminisztratív kötelezettségek teljesítését, a nyilvántartásra és a higiénés szabályokra, valamint a halottkezelésre vonatkozó előírások betartását ellenőrzik, vizsgálják a betegjogok, a kegyeleti jogok és a hozzátartozók jogainak érvényesülését. 

 Nem találtak hiányosságokat

Az eddig lefolytatott ellenőrzések intézkedést igénylő hiányosságot nem tártak fel – írja az MTI. A folyamat előzménye minden bizonnyal az a megrázó esemény lehetett, hogy akkor még ismeretlen, méltatlan körülmények között tárolt holttesteket találtak egy budapesti kórházban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció