A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a nőnek, aki autójával szándékosan áttért a másik forgalmi sávba és ott összeütközött egy szemből érkező személygépkocsival. Több mint öt év után most született elsőfokú ítélet az ügyben.

Gyerekével akart meghalni az anya

Az anya 2017. május 5-én gyermekével közlekedett. A kisfiú a gépkocsiban hátul, biztonsági gyermekülésben utazott. A nő öngyilkos akart lenni, ezért elhatározta, hogy nekihajt egy másik járműnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyorsan reagált a szemből érkező sofőr

Ezért a 85. számú főúton legalább 114 km/h sebességgel haladt, majd áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba. A szemből érkező jármű vezetője ezt észlelte, lassított és a jobb oldali útpadka felé kormányozta a járművét.

Nekihajtott

A nő azonban lassítás nélkül nekihajtott, aminek következtében a személygépkocsija többször átpördült és az oldalára borult.

Kisebb sérülések

Az anya és 5 éves gyermeke – köszönhetően annak, hogy mindketten használták a biztonsági övet – 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Halálos baleset lehetett volna

Amennyiben a vétlen járművezető, aki sérülést ugyan nem szenvedett, de személygépkocsija totálkáros lett, nem csökkenti a sebességet és húzódik jobbra a járművével, úgy frontális ütközés követezik be, melynél a halálos eredmény nem zárható ki.

Beteg volt

A nő pszichiátriai betegsége súlyos fokban korlátozta őt abban, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek megfelelően cselekedjék.

2 év börtön felfüggesztve

A Győri Törvényszék a 2022. június 2-án kihirdetett ítéletében a nőt minősített emberölés bűntettének kísérlete és rongálás vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre, 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A börtönbüntetés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.

Szigorítana az ügyész

Az ítéletet a nő és a védője tudomásul vette, míg az ügyész a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának az emelése érdekében jelentett be fellebbezést.

Több évig nem vezethet

A Győri Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a nő több közlekedési szabályt is megszegett, ezzel mások életét szándékosan veszélyeztette, ezért vele szemben hosszabb tartamú közúti járművezetéstől eltiltás kiszabása indokolt.

Folytatódik az ügy

A felfüggesztés időtartama alatt szükséges figyelemmel kísérni, hogy a nő az előírt orvosi kezeléseken részt vegyen, s ez pártfogó felügyelet elrendelésével biztosítható. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció