Feszültségeket szült, hogy egy büfé nem szállít ki többet a város szegregátumába. Mindezt azért, mert ott korábban megtámadtak egy futárt.

Kollektív felelősség

„Van két ember, aki bűncselekményt követett el, és ráhúzzák a dolgot az összes roma származásúra” – jelentette ki a lajosmizsei Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erőszak, kábítószer, kilátástalanság

Baranyi-Rostás Rodrigó azt követően nyilvánult meg, hogy a város egyik büféje listázta azon utcákat, ahová nem szállít ki ételeket. Mindezt azzal indokolták, hogy ott nemrégiben bántalmazták egyik futárukat. Több helyi szerint a környéken mindent a drog ural.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Utcák, ahová nem szállítanak ki többet

Azonban mint kiderült, ennél jóval árnyaltabb a kép. A képviselő úgy érzi, továbbra is béke van Lajosmizse városában. A büfés döntését nem tartja sem kirekesztőnek és rasszistának sem, mivel nem azt mondta, hogy nem szolgál ki roma embereket.

A túlnyomó többséggel semmi gond nincsen

„Van két ember, aki bűncselekményt követett el, és ráhúzzák a dolgot az összes roma származásúra” – utóbbit pedig már Kökény Zsuzsanna Szilvia, a kisebbségi önkormányzat elnöke mondja. Azt hangoztatta, hogy a helyi romák 85 százaléka dolgozik, tisztes, normális keresetből él, ahogy tud.

A kommentmezőben elszabadult a pokol

Kitért arra is, hogy soha nem volt a városban nézeteltérés a romák és a magyarok között. Azonban a büfés által megjelölt utcákban mindenhol romák laknak, így nem ért egyet kollégája véleményével, aki nem tartja kirekesztőnek a döntést. A kommentelőkről is megvan a maga véleménye.

Jól jött a meleg étel

Úgy véli, köztük akadnak olyanok is, akik „ismernek minket, tudják, milyenek vagyunk, de mégis kijött belőlük a hajlam, tudnak bántani minket”. Abban reménykedik, sikerül megállapodásra jutni a büfével, hiszen jól jött a kiszállítás lehetősége azoknak, akik későn értek haza a munkából.

Jogi lépések sorozata

Baranyi-Rostás Rodrigó szerint jogászok vizsgálják a kommenteket és ahol szükséges, megteszik a jogi lépéseket. Egyúttal jelezte, elítélnek minden bűnözőt bőrszíntől vagy éppen faji hovatartozástól. Továbbá szintén küzdeni szeretnének azon nyilatkozatok ellen is, amelyek szerinte valótlanok.

Már elkapták az illetőket

Az önkormányzati képviselők jelezték, a futár ellen elkövetett bűncselekmény miatt mind a büfével, mind a rendőrséggel folyamatos kapcsolatban vannak. Az elkövetőket pedig sikerült beazonosítani és kezdeményezik letartóztatásukat.

Szeretnének változást elérni

Állítólag nem rablás, és nem verés történt, valószínűleg lopás minősítését fogja megkapni a cselekmény – tette hozzá Kökény Zsuzsanna Szilvia. A büfével pedig a közeljövőben terveznek egy megbeszélést, ahol megpróbálják őket rábírni véleményük megváltoztatására.

A hatóságok hallgatnak

Az ügyről beszámoló rtl.hu kereste az érintett büfé tulajdonosát, aki a rendőrség kérésére hivatkozva hárította el a válaszadást. Sem az önkormányzat, sem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem válaszolt a portál érdeklődésére. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön a lajosmizsei szegregátum egyik utcája látható, forrás: Google Street View.)