Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon, nem jogerősen fejenként 1 év 4 hónap, két évre felfüggesztett fogházra ítélte, valamint építőipari foglalkozásától egy évre eltiltotta és a bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a bíróság azt a munkavezetőt és munkagépkezelőt, aki miatt tonnás beton fedlap esett egy munkásra.

2 éve történt

A halálos munkahelyi baleset 2019 nyarán történt Szombathelyen, egy távhővezeték javítása során. Az elsőrendű vádlott a hibaelhárítás gyakorlati irányításáért volt felelős, a másodrendű vádlott munkagépkezelőként, a sértett pedig fűtésszerelőként dolgozott.

Egy iskola közelében dolgoztak

Egy szombathelyi gimnázium kerítése és egy parkoló közötti sétány területén földalatti szerelőcsatornában lévő távhővezeték hibaelhárítási munkáit végezték.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sima munkának tűnt

A meghibásodott vezeték egy 2,5 méter mélyen lévő szerelőcsatornában futott, amelyről a földet és beton fedlapot a munkagéppel távolították el – írta le az eset a bíróság szóvivője. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jött a gubanc

A másodrendű vádlott a terepviszonyok miatt az egytonnás beton fedlapot csak függőleges helyzetig tudta felállítani, ezért – szabálytalanul – a talpakkal rosszul lerögzített árokásó-rakodógép kanalával támasztotta ki.

Lement a gödörbe

Miután a hibás csőszakaszt megtalálták, a sértett lement a munkagödörbe és megkezdte a hiba elhárítását, az elsőrendű vádlott pedig közben a cég telephelyére ment a javítási anyagokért.

Agyonütötte a férfit a betonlap

A gép megbillent, a beton fedlapot tartó kanál elmozdult, a tonnás fedlap pedig a szerelőcsatornában dolgozó sértettre dőlt és agyonütötte.

Szabályokat sértett meg

A bíróság álláspontja szerint az elsőrendű vádlott mint munkahelyi vezető eltűrte, hogy a beton fedlap a szabályokat megszegve legyen kitámasztva, és úgy távozott a helyszínről, hogy nem jelölt ki maga helyett irányítót.

A másik férfi sem járt helyesen

A másodrendű vádlott pedig nem rendeltetésszerűen használta a rakodógépet és nem győződött meg arról, hogy a gép hatósugarában nem tartózkodnak emberek.

Lehet, hogy nem ússzák meg ennyivel

Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosbításért, az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet. Az ítélet nem jogerős.

Címlapképünkön a szombathelyi bíróság épülete látható.