Súlyos károkat okozott Budapest-szerte az éjszakai vihar, ami tombolva vonult végig Magyarországon. Mindenhonnan érkeznek a durva károkról készült fotók.

Épületeket veszélyeztetnek a fák

A csepeli strandon is súlyos károkat okozott a vihar – tájékoztatta a lakókat Borbély Lénárd polgármester Facebook-oldalán. Azt írta, hogy a szél fákat csavart ki, több ezek közül olyannyira megdőlt, hogy már épületeket veszélyeztet. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ideiglenesen bezárnak

A polgármester szombaton, a vihar elvonultát követően egyeztetett a strand vezetőségével, és súlyos döntést hoztak: amíg tartanak a helyreállítási munkák, a fürdőzők biztonsága érdekében, zárva tartják a strandot. Az újranyitásról értesítik majd a lakókat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kármentés

Borbély Lénárd hozzátette, hogy nem csak a strand érintett a viharkárokban, máshol is okozott problémákat, ezért most a helyi tűzoltósággal és a Városgazdával karöltve kerületszerte zajlik a kármentés.

Viharkárok a csepeli strandon (forrás: Borbély Lénárd Facebook-oldala):

Letört gallyak borítják a járdákat a strandon:

Fa dőlt autókra

Kispesten egy méretes fát csavart ki tövestül az orkán erejű szél szombat hajnalban. A fotókon látható, hogy a piros Mitsubishinek „csak” az orra tört össze, a mellett parkoló gyönyörű, kék BMW coupé azonban gyakorlatilag totálkáros.

Kegyetlen vihar

A pénteki vihart egy még erősebb követte szombat hajnalban, azóta már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az okozott károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombat reggel az MTI-vel.

Víz alá került pincék

Mukics Dániel alezredes tájékoztatása szerint a szombati vihar miatt Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

Vízben elakadt autó

A 3. kerületben a Határ és a Vihar utcában autókra dőltek fák, a 9. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A 9. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A 14. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak.

Ne lépjünk a felgyülemlett vízbe!

Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek. Mukics Dániel azt kérte, aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket, illetve a felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjon át senki, mert nem lehet látni, mi van a víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

Jég is jöhet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos, károkat okozó széllökések, helyenként nagyobb méretű jéggel járó jégeső és felhőszakadás kísérheti.

Villámárvíz alakulhat ki

A késő délutáni óráktól komolyabb felhőszakadás, illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat. Erre a legnagyobb esély az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik, ahol lehetnek olyan területek, ahol a havi körülbelül hatvan milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Autókat tört össze a vihar miatt kidőlt fa Kispesten:

Ez a BMW már nem megy sehová:

Kiemelt kép: autókra dőlt fa Kispesten – fotó: Facebook/Kispest