28 millió forintos kártérítést követel az a család, amiért három családtagjuk meghalt a nyírbátori üzemben történt robbanásban. Szilágyiék azt mondják, a cég vezetősége megígérte, hogy az áldozatok temetését állja, de eddig még egy forintot sem kaptak.

Robbanás Nyírbátorban

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, október közepén óriási robbanás történt Nyírbátorban. A Bátor Trade Kft. biogázüzemének területén takarítási munkálatokat végeztek, amikor a tragédia bekövetkezett. Három munkás szörnyethalt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Segédmunkások haltak meg

A három áldozat közül egy középkorú testvérpár, Szilágyi Andor és József, illetve utóbbi fia, Józsi. Mindannyian segédmunkát végeztek egy fermentorában. A robbanás után 2 mentőhelikopter és 4 mentőautó érkezett a helyszínre, de egyik munkás életét sem sikerült megmenteniük.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mentángáz és oxigén keveredhetett

A problémát vélhetően az okozta, hogy a fermentorban felgyülemlett metángáz és oxigén keveréke egy még ismeretlen körülmények között keletkezett szikrával találkozott. A fermentor egy 5 méter mély betongyűrű, amelynek az alján megfőzött állati és növényi hulladék áll. Miután a vizet leszivattyúzzák, azt ott maradt iszapot el kell takarítani, vagyis egy futószalagra kell lapátolni. 

Vizsgálják a baleset okait

A rendőrségi szakértők és a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg is vizsgálják, hogy mi okozhatta a pokoli pusztítást, az ügyben nyomozás indult. Az áldozatokat már eltemették, a tehetős vállalkozó azonban, akié az üzem volt, ígérete ellenére még mindig nem fizette ki a végső búcsú költségeit.

Nem enyhül a fájdalom

A gyászoló családnak azt mondta, hogy állítólag folyamatban van az utalás. A sírkövet viszont nagy valószínűséggel egyáltalán nem akarja állni. A család vigasztalhatatlan, fájdalmuk nem, hogy enyhülne, egyre csak mélyül.

Borzalmas állapotban van az özvegy

„Az édesanyám borzalmas állapotban van, szerintem sajnos nem is lesz már jobban”- mondta lapunknak elkeseredetten Szilágyi Andor, aki édesapját, unokaöcsét és nagybátyját vesztette el a balesetben.

Testük 70 százaléka elégett

„Amióta a boncolás eredményét megtudtuk, még szomorúbbak vagyunk. A testük hetven százaléka megégett, micsoda fájdalom lehetett ez! A detonációtól sokkot is kaptak, a testükben keletkezett adrenalin is megölte volna őket, és erre jött még a mérgező gáz miatti fulladás. Micsoda elképesztő halál ez! Amit most már szinte biztosan tudunk, hogy ők semmit sem hibáztak, évek óta dolgoztak az üzemben, minden munkafolyamatot betéve tudtak” – mondta a Blikknek a gyászoló férfi.

Valaki hibázhatott

Andor szerint valami végzetes hibát vétett valaki, és ez a szerettei életébe került. A férfi is sokáig ebben az üzemben dolgozott, ezért pontosan ismerte a munkafolyamatokat. Szerinte nem lett volna szabad, hogy gáz szabaduljon ki. „Egy ilyen végzetes tévedés akár az összes dolgozó halálát is okozhatta volna” – mondta Andor.

Állati maradványokat égetnek

A nyírbátori üzemben állati maradványokat égetnek. Az eljárás szigorú szabályokhoz van kötve, hogy ne történjenek ilyen tragédiák. A robbanás egy tartályban történt, amely több méter mély. Ez a szerkezetet mindig lezárva kell tartani, hogy ne szabadulhasson ki a mérgező gáz. Nem kizárt, hogy valaki nyitva hagyott valami szelepet, a színtelen, szagtalan anyag pedig kiszabadult.

28 milliós kártérítést követelnek

„A bűnügyi eljárásban már írásban is jeleztük a 28 millió forintos kártérítési igényünket. Abban az esetben, ha volt biztosítás, akkor a biztosító fizet majd, ha nem volt akkor a tulajdonos. A nyomozás majd kideríti, hogy pontosan ki vagy kik hibáztak, mert egy ilyen végzetes balesetnek kell lenni felelősének” –mondta a család ügyvédje, dr. Lichy József.

15 év börtönt kaphat a vétkes

Az ügyvéd azt sem tartja kizárnak, hogy végül a vétkesnek tömeghalált okozó közveszélyokozás miatt kell felelnie, amiért akár 15 évnyi szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Bátor Trade Kft – Forrás: batortrade.hu