A börtönviselt Rekettyés László azt mondta, születendő gyereke miatt kellett minél előbb pénzt szereznie, és az sem érdekelte, ha áldozatát meg kell ölni. Nem sokáig bujkálhatott a Kecskemét és Szeged között elhelyezkedő Felgyőn a férfi. Jutalma végül halálbüntetés lett. Újranyitottuk egy megrázó ügy aktáját.

Napokig nem ment ebédelni, ez pedig gyanús volt

A 82 éves Lovas István korábban a felgyői téeszben dolgozott, és miután nyugdíjba menetele után magányosan élt, a vezetőség biztosította neki, hogy minden nap náluk ebédelhessen. Az idős férfi mindig óramű pontossággal érkezett, ezért volt furcsa, hogy 1980. február 27-én már második napja nem látták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Beigazolódott, amitől féltek

A téesz szociális felelőse többedmagával jutott be István tanyájának ajtaján, ahol beigazolódott a rossz előérzetük. A férfi a konyhában, félig az arcára borulva feküdt, arca pedig saját zakójával volt letakarva. Úgy tűnt, hogy maga a gyilkos sem bírta nézni, mit művelt szerencsétlen ember koponyájával.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nyom nélkül a kuplerájban

Nem sok idő telt el, és szinte már mindenki a helyszínen volt a Csongád megyei Rendőr-kapitányság bűnüldözési osztályáról. Az ismeretlen tettes nem hagyott használható nyomot maga után és a helyszínelők munkáját az sem segítette, hogy az idős áldozat lakásában rettenetesen nagy volt a kupleráj és a kosz.

Ha a pénzért ölték meg, miért volt a zsebében több ezer forint?

A legvalószínűbb verzió szerint az áldozatot a pénzéért ölték meg, miután szeretett villogni azzal, hogy abból milyen sok van neki. A nyereségvágyból elkövetett gyilkosságnak azonban ellentmondott az, hogy István zsebében többezer forintot találtak. A nyomozók leellenőrizték a környéken élő bűnözőket, és így került a látókörükbe a 32 éves Rekettyés László. A börtönviselt férfi korábban az áldozat tanyájának szomszédságában élt.

Gyanús volt a hirtelen jött gazdagság

Kiderült, hogy a gyilkosság előtt komoly anyagi gondjai voltak, de közvetlenül utána már bőven volt pénze. A nem túlságosan ravasz és művelt Rekettyést gyorsan „beforgatták” a nyomozók, hamarosan bevallotta, hogy ő ölte meg az idős férfit. Először ugyan másra próbálta rákenni a gyilkosságot, de gyorsan kiderült, hogy hazudik. Aztán végül részletes, beismerő vallomást tett.

Jött a baba, de nem volt pénz

Azzal kezdte, hogy a feleségével gyermeket várnak, de mivel ő nem dolgozott, nem volt egy forintjuk sem. Ezután döntött úgy, hogy meglopja Lovas Istvánt, és ha úgy alakul, meg is öli. Már hajnalban odalopózott a tanyához, és megvárta, amíg az öreg felébred. Besurrant a házba, de elszámította magát, mert István a vártnál hamarabb ért vissza az udvarról.

A nyugdíjjal a kezében megérkezett a postás

Rekettyés felkapott egy pajszert és nyomban üzni kezdte a házigazdát. Ekkor váratlanul megjelent a postás, aki éppen akkor hozta István nyugdíját. A támadó azonban nem fedhette fel magát, befogta áldozata száját, és megvárta, amíg a hiába kopogtató postás a nyugdíjjal együtt távozik. Miután végül megfojtotta áldozatát, talált ötezer forintot, vagyis nem kellett üres kézzel lelépnie.

Még a csizmát is lehúzta a holttest lábáról

Gátlástalanságára jellemző, hogy miután látta, hogy Isván csizmája jobb állapotban van az övénél, azt is levette a halott lábáról. A ház ajtaját bezárta, a kulcsot pedig elhajította. A véres pajszert a kukoricásba dobta, de a fontos bűnjelet végül fémkeresővel megtalálták. Mint ahogyan az ajtó kulcsát is, amelyet végül mágnessel emeltek ki egy vízelvezetőből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Apa nélkül

A rablógyilkos valószínűleg csak rácsokon keresztül láthatta megszületett gyerekét. A megyei bíróság ugyan életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki rá, de a Legfelsőbb Bíróság súlyosította az ítéletet. A legfelsőbb bírói fórum ítéletének indoklásában aláhúzta: Rekettyés László cselekménye és személye annyira veszélyes a társadalomra, hogy számára feltétlenül indokolt volt a legsúlyosabb büntetés kiszabása. A felgyői gyilkost halálra ítélték és 1981. január elején felakasztották a szegedi Csillagban. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika