Apa és fia találkozása perceken múlt, de mire a férfi a játszótérre ért, a nyolcéves Gáborkát már elcsalta a Duna-partra egy fiatal férfi, aki korábban ült már durva bűncselekmény miatt. Újranyitottuk egy megrázó, Dunaújvárosban történt gyermekgyilkosság aktáját.

Szombat este, hét óra

A gyermekgyilkosságok mindig is külön kategóriába estek a gyilkosságokon belül: ezek az esetek különösen felháborították az embereket. A gyermekgyilkosságoknak pedig van egy fajtája, amely végképp sokkolja a közvéleményt. Ezek az aljas indítékból elkövetett bűntettek. Egy ilyen, eddig valamiért kevéssé ismert magyarországi esetről lesz szó. Dunaújváros, 1981. május 16., szombat este hét óra körül járunk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Apja hiába szólongatta Gábort

A nyolcéves Gábor lekéredzkedett a szülőktől még egy kicsit biciklizni. A kisfiú nemsokára hazajött, de csak azért, hogy papucsát stoplis cipőre cserélje, hiszen odalent fociztak a többiek, ő is be akart állni. Fél kilenc volt már, amikor az apja lement, hogy szóljon a gyerekének: ideje lesz lefeküdni. A ház körül azonban senkit sem látott, és hiába szólongatta a fiát, nem kapott választ.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megjelent Pityu bácsi

Az apa felkereste fia játszópajtásait is, akik azt mondták, negyed kilenc körül megjelent egy húsz évesnek látszó szőke hajú fiatalember, aki magát csak Pityunak szólíttatta. Beállt közéjük focizni, amikor pedig vége lett a meccsnek, Gáborral együtt elindult a Sörkert felé.

A munkásszállóra vezetett a rendőrök útja

A szülők ezután jelentették be a dunaújvárosi rendőrkapitányságon, hogy fiuk eltűnt. A gyereket rendőrök, önkéntesek és katonák is keresték, de nem akadtak a nyomára. A nyomozók két nappal az eltűnés után jutottak el a Papíripari Vállalat munkásszállójára, ahol a gondnokhelyettes bejelentése szerint lakott egy férfi, akire illik a „Pityu bácsiról” kapott személyleírás.

Éppen magával akart végezni, amikor elkapták

Nem sokkal ezután a szállón el is fogtak egy huszonhárom éves férfit, aki éppen öngyilkosságot kísérelt meg, miközben közölte, hogy ő ölte meg a kisfiút. Ezt a férfit Agócs Istvánnak hívták, Ózdon nőtt fel és többször volt már büntetve, többek között aljas bűncselekményért is. Agócs ráadásul a munkásszállón történő elfogásakor is próbaidős volt.

Cukrászda után botlott bele a gyerekekbe

A férfi másnap kora reggel megmutatta azt a helyet, ahol megölte Gábort és ahol behúzta a szennyvízcsatornába. Elmondta, hogy a gyilkosság napján a Napsugár cukrászdában időzött, aztán sétálni indult. Így futott bele a játszótéren focizó gyerekekbe. Beállt közéjük, majd amikor befejezték, beszédbe elegyedett Gáborral, akit sikerült magával csalnia a Duna-partra sétálni.

Megragadta a nyakát

A part mentén lefelé haladva a vízmű telepéről kivezető csatorna közelében leültek a fűbe. Gábor egy ideig érdeklődéssel hallgatta Pityut, de amikor sötétedni kezdett, szeretett volna hazamenni. Agócs közeledni akart a fiúhoz, majd megragadta a gyerek nyakát és fojtogatni kezdte.

Övet tekert a nyakára, úgy vonszolta a holttestet

A kisfiúnak esélye sem volt, mindössze gyilkosa arcába tudott belemarni a körmeivel. Agócs a test elrenyedése után lecsatolta áldozata övét, körülfűzte a gyerek nyakán és a közeli csatornába vonszolta a holttestet. Ezután felszállt egy buszra, hogy a nyomkereső kutya majd elveszítse a nyomot.

Apja megölte az anyját

Agócsnak az apja is agresszív volt, aki ivott is. Ennek köszönhetően fia is hamar rászokott az alkoholra. Jellemző a családra, hogy a gyilkosság idején az apa ellen is emberölés miatt folytattak eljárást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, miután Ózdon megölte a feleségét (Agócs édesanyját). A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A börtönben végül végzett magával?

A bíróság a dunaújvárosi gyerekgyilkost aljas indokból elkövetett emberölés miatt főbüntetésül életfogytiglani, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Egyes információk szerint Agócs István a börtönben sikeres öngyilkosságot hajtott végre. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció, játszótér Óbudán 1973-ban – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika