Házilag előállított hamisított pénzzel próbáltak meg fizetni egy szabolcsi településen található presszóban.

Így készültek a hamis bankjegyek

A gyanú szerint B.R. és társai 2022. júniusában kötöttek szövetséget. Megállapodtak, hogy tintasugaras nyomtatóval fognak 10 ezer forintos bankjegyeket hamisítani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még abban a hónapban akcióba lendültek

Nem késlekedtek, és már júniusban meg is próbálták forgalomba hozni a hamisított pénzt. Június 26-án délután egy szabolcsi település kocsmájában próbáltak meg fizetni a bűnös úton előállított tízezressel. B.R. egy társa próbált fizetni a kinyomtatott pénzzel.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lebuktak

Az nem tisztázott, hogy hogyan és miként, de a bűnbanda lebukott a hamis fizetőeszközzel. Vélhetően nem sikerült túl jól a tintasugaras nyomtatóval előállított pénz.

A nyomozók lecsaptak

Bűnszövetségben történő pénzhamisítás miatt indított eljárást a Nyíregyházi Járásbíróság. 2023. február 3-án elrendelték B.R. letartóztatását. Egyelőre egy hónapig tartják fogva.

Ezek is érdekelhetnek!

Erre számíthat

A pénzhamisítást a törvény rendkívül szigorúan bünteti. B.R. ellen ráadásul már több büntetőeljárás is folyamatban van. A pénzhamisítás miatt 5-15 évig tartó szabadságvesztésre számíthat.

Ha elengedik, félő, hogy megszökik

A gyanúsítottat nem engedik szabadlábra, mert tartanak tőle, hogy kereket oldana az ítélet meghozataláig, ha így tennének. Az sem zárható ki, hogy ismét elkövetne valamilyen bűncselekményt. Felvetődött, hogy a tanúkat megpróbálná befolyásolni, így nehezíteni a bizonyítási eljárást.

A társai nincsenek fogva tartva

B.R. társai viszont szabadlábon védekezhetnek. Végleges végzés még nincs. Ezt az ügyész tudomásul vette, ám a gyanúsított valamint védője fellebbeztek.

Budapesten hamis húszezreseket hoztak forgalomba

A megtévesztésig hasonló bankjegyeket készített egy másik bűnbanda. Főként a fővárosban található üzletekben igyekeztek forgalomba hozni őket. Kisebb értékű dolgokat vásároltak a banda tagjai, akik aztán a visszajárót elosztották egymás között.

Eurót is hamisítottak

Legalább 40 darab 100 eurós címletet készítettek ugyanezzel a módszerrel házilag A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói három személyt fogtak el az ügy kapcsán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – forrás: Police.hu