Az idei évben számos razziát tartottak Magyarország útjain a zsaruk. Ezek egy része európai szintű akciósorozat részét képezi, úgy, mint a héten zajló kampány. Egy hasonlóan nagyszabású razziára még számítania kell a járművezetőknek az év végén.

Időről időre vannak bejelentett razziák

A rendőrök rendszeresen bejelentenek nagyobb, összehangolt akciókat a honlapjukon. Ezek egy része nem csupán országos szintű, hanem Európa számos országában egyszerre tartják őket. Ezeket az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, azaz a ROADPOL nemzetközi hatóság szervezi. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Most is zajlik egy ilyen akció

Ezen a héten, november 6-12. között a “Truck & Bus” névre hallgató ROADPOL által szervezett kampány zajlik. Magyarország egész területén, valamint a ROADPOL tagállamok mindegyikében a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok fokozott ellenőrzését végzik a rendőrök.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezt ellenőrzik a héten a zsaruk

Főként azt vizsgálják, hogy a sofőrök betartják-e a vezetési- és pihenőidőket. Ezen felül arra is kiemelten figyelnek, hogy a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos szabályokat betartják-e. Egyúttal a beutazás, valamint a belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálják az egyenruhások.

Ez idén a kilencedik ilyen akció

2023-ban már nyolc hasonló nagyszabású akcióra került sor. Az első idén február 13 és 19 között volt esedékes, akkor is a tehergépjárművek és autóbuszok voltak a fókuszban. Ezt követte még tavasszal a biztonsági öv-ellenőrzés hete és a sebességellenőrzés hete.

Nyáron három razziát szervezett a ROADPOL

Júniusban az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére fektettek hangsúlyt a rendőrök egy teljes héten át. Júliusban volt egy újabb “Truck & Bus” kampány. Augusztus első felében sort kerítettek a második sebességellenőrzési hétre.

Ősszel is voltak már akciók

Szeptember 16-22. között rendezték meg a Biztonsági Napokat az Európai Mobilitási Héttel egy időben. Október első felében a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére fókuszáltak a zsaruk. Most pedig az idei harmadik “Truck & Bus” kampány zajlik.

Ennyivel nem ússzák meg a járművezetők

Idén lesz még egy ROADPOL által szervezett akció. 2023. december 11-17. között esedékes a soron következő. A razzia fedőneve “Alcohol & Drugs”, azaz az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére fognak fókuszálni az egyenruhások.

Vannak bejelentés nélküli akciók is

Nem minden razziát jelentenek be előre a zsaruk. Ilyen volt az október 20-án estétől másnap reggelig lezavart akció, amikor a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival együtt ellenőrizték a másokra veszélyt jelentő, kirívó szabálytalanságokat elkövető sofőröket a fővárosban.

334 gyorshajtót csíptek fülön

A viszonylag rövid ideig tartó akció során 334 gyorshajtóról készítettek felvételt. 326 esetben közigazgatási feljelentést tettek a rendőrök. Nyolc alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki.

Voltak egészen kirívó esetek

Az egyik sofőr 50 km/h-s sebesség helyett 104-gyel repesztett az Üllői úton. Ezét 117 ezer forint közigazgatási bírságra és hat előéleti pontra kell számítania. Kiszűrtek a forgalomból egy ittas sofőrt, és egy olyan autót is, amelyen engedély nélkül végeztek átalakításokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Police.hu