Vezető hír az újságokban, hogy a rendőrség intenzív hajsza utána elfogta azt a férfit, aki hétfő este az újpesti, egy ember halálával járó tömegbalesetet okozta. M. Péter segítségnyújtás nélkül hajtott el egy Mercedesszel a helyszínről. Az alábbi cikket, a Kékvillogó.hu hírportál büntetőügyekben jártas ügyvédje, a tévéműsorokból jól ismert Dr. Bátki Pál írta. Az utakon hozott rossz döntésekről és a drámai újpesti tömegbalesetről szól.

Meghalt egy apuka

Az első hírek szerint balesetben meghalt egy apuka, aki a 14 éves lányával ült a kocsiban, amibe hátulról belerohant egy Mercedes, így tört össze még két másik autó és egy busz is. A roncsba szorult 45 éves apát a tűzoltók szabadították ki, de már nem lehetett rajta segíteni. A sokkos állapotban lévő lányát egy közeli bolt vásárlói húzták ki a kocsiból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Súlyos döntés

A büntetőjog szempontjából érdemes egy-két megjegyzést tenni az ügy kapcsán. A segítségnyújtás elmulasztása az egyik tipikus együtt járója a súlyos közlekedési baleset okozásának. Nyilván nem kell különösebben magyarázni, hogy egy ilyen döntéssel (ugyanis döntésről van szó, még akkor is, ha szinte másodpercek alatt hozza is meg az elkövető) minek teszi ki magát valaki. Gyakori, hogy ezen múlik az, hogy pénzbüntetés helyett felfüggesztett szabadságvesztés, vagy felfüggesztett helyett letöltendő legyen a büntetés, annak függvényében, hogy milyen testi sérülést vagy esetleg halált okozott az elkövető.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Menekülési ösztön és pánik

Érdemes lenne az ezzel kapcsolatos bűnügyi statisztikákat kielemezni, mivel úgy érzem, hogy a térfigyelő kamerák napjainkra jellemző elterjedése miatt alig van esélye annak, hogy valaki – legalábbis városban közlekedve – megússzon egy ilyen helyzetet. Egyébként annak, hogy valaki miért nem áll meg és hajt el az általa okozott baleset helyszínéről sok oka lehet. Ilyen a menekülési ösztön, az eluralkodó pánik.

Jogsi nélkül vezetett

A másik ok az szokott lenni, hogy valaki eleve a tilosban jár, eltiltás hatálya alatt áll vagy elfogatóparancs van vele szemben kiadva, és ezért akarja elkerülni a rendőrrel való találkozást. Tudjuk, hogy az újpesti esetben ennek a két oknak a kombinációjáról volt szó, eltiltás alatt vezetett a baleset okozója.

Bizalmi ember

Gyakori, hogy a stressz elmúltával jobb belátásra tér az elkövető és visszatér a helyszínre, feladja magát. Itt már egy komolyabb, lassabban meghozott döntésről van szó, amiben segíthet az, hogy ez bizalmi embertől, szülőtől vagy baráttól telefonon tanácsot kér a baleset okozója. Ebben az esetben nem ez történt, ez pedig nem csak a büntetésre, de még a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésre (letartóztatás vagy bűnügyi felügyelet) is nagy hatással lehet.

Kábítószer kérdése

Az még nem tisztázódott, hogy kábítószer hatása alatt vezette e a gyanúsított a gépkocsit. Ezt toxikológus szakértő bevonásával kell majd kivizsgálni. De nyilván ez is egy döntés, ahogy az is, hogy eltiltás alatt ült be a sofőr az autóba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jobb döntések kellenek az utakon

Jelenleg 47 éves vagyok, 30 éve van jogosítványom. Ezalatt a 30 év alatt sok veszélyes helyzetet éltem meg, sok jó és sok rossz döntést hoztam meg, pillanatok alatt, ahogy a közlekedésben történni szokott. A döntéseim egyre jobbak, ez az előnye a kor előre haladtának. Az is tagadhatatlan, hogy amióta ügyvéd vagyok, és vannak közlekedési ügyeim, ezáltal jobb sofőr is lettem, jobb döntéseket hozok. Remélem, hogy ezt az írást sok fiatal fogja elolvasni, és jobb döntéseket hoznak majd meg. Tragédiák sora, emberhalál, börtön egy életen át tartó önvád múlhat rajta. Bátki Pál további érdekes cikkeit ide kattintva éred el!

Cikkünk szerzője: Dr. Bátki Pál, ügyvéd

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: Az újpesti tömegbaleset helyszíne