A gyerekjátékok nemcsak szórakoztatóak a kicsik számára, hanem nagyon hasznosak is lehetnek. Persze ehhez az is kell, hogy a megfelelő életkorban, illetve fejlettségi szinten kerüljön a kezükbe az adott játékszer. Ma már fel van tüntetve a csomagolásokon, hány éves kortól ajánlja a gyártó a terméket, úgyhogy ez nekünk is egy jó támpont lehet. 

Nem mindig egyszerű a választás, könnyen el tudunk veszni a hatalmas kínálatban. A Zsumi Gyerekjáték és Bababolt fejlesztőjátékai között is válogathatunk, amennyiben szeretnénk gyermekeink képességeit tréningezni. 

Az első 3 évben minden tanulásnak számít

A gyermek életének első három éve rendkívül meghatározó az egész későbbi életére nézve. Szinte hihetetlen, hogy egy kisgyermek mennyi mindent képes elsajátítani. Ahogy fejlődik a mozgása, alakul a beszéde, a gondolkodása, az maga a csoda. 

Az agyának befogadóképessége jóformán határtalan, minél több inger éri, minél több dolgot tapasztal az első években, annál nyitottabb lesz az új dolgok iránt később. Nem riad meg a kihívásoktól, az új helyzetekkel is könnyedén megbirkózik. 

Minden apróság, amit tanítunk neki, alapja lesz majd valaminek, de fontos, hogy betartsuk a fokozatosságot. Az otthoni fejlesztése tudatos kell, hogy legyen, lassan, de folyamatosan, az életkori sajátosságoknak megfelelően kell mindent ütemezni. 

Fontos a játékokat tudatosan összeválogatni

A közös tevékenységek közben kifejezetten sokat tehetünk gyermekünk fejlődése érdekében. Jobban megismerhetjük őt, kiderül, mik az erősségei, miket kedvel, így arra is rálátást nyerünk, mibe érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. 

Nagyon sok fejlesztőjáték létezik, amelyek közben szülő és gyermek szorosabban kapcsolódnak, és egymásra tudnak hangolódni. Már emiatt is megéri ezekre időt és energiát szánni, nem is beszélve arról, hogy a kicsi mennyi mindent tanul közben. 

Az első komolyabb játék, amit beszerezhetünk a babának, az a vidám színekkel és mintákkal díszített játszószőnyeg. A színek fejlesztik a látást, egy idő után elkezd nyújtózkodni a formákért, de később hajtsuk le a hidakat, hogy szabadon mozoghasson. 

Hogyan válasszunk megfelelőt?

Számtalan játék áll rendelkezésünkre, de mégis hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Fontos ismerni a gyermek igényeit is, mert minden gyerek más és más. Ezzel együtt megnézhetjük a csomagoláson az ajánlást, hogy amit kinéztünk, megfelel-e neki. 

Ha a fejlesztést nézzük, újszülöttkorban a kontrasztos képek, 1-3 hónaposan a felhúzható, a felfüggesztett, a zenélő játékok segíthetnek sokat. 4-7 hónapos kor között a csörgő, sípoló, billegő, illetve rágható eszközök ajánlottak, de 6-7 hónapos korban már a gurulók is szóba jöhetnek. 

Fontos megemlíteni, hogy egyáltalán nem jó, ha elhalmozzuk a gyerekeket játékkal. Ha sok van már készleten, célszerű csoportokba válogatni, és mindig csak egy kategóriát elöl hagyni. Időnként cseréljük ki, hogy mindegyik sorra kerüljön, de soha ne hagyjunk előtte egyszerre túl sokat! Ilyenkor azt sem tudják, mihez nyúljanak. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: zsumi.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.