Amikor egy balul sikerült előzés után a másik kocsi sofőrje felelősségre akarta vonni, annak felesége és gyereke szeme láttára szó nélkül fejbe lőtte a férfit. Nem ő volt „Baltás Joso” egyetlen áldozata. Josip Vujics szinte válogatás nélkül ölt Magyarországon. Újranyitottuk egy döbbenetes ügy aktáját.

Nem áprilisi tréfa volt

„Beismerő vallomást tett Josip Vujics szerb állampolgár, akit a siklósi taxis megölésével gyanúsítanak. A hazájában hét gyilkosság gyanúja miatt körözött férfi március 28-án feltehetően este 8 óra tájban szállt be a taxiba, villányi úti célt jelölve meg. Útközben megállította a gépjárművet, s fejbe lőtte a vezetőt. A házkutatáskor megtalálták a gyilkos fegyvert” – írta a Népszava 1995. április 1-jén, de a hír sajnos nem afféle áprilisi tréfa volt.

Kivégezte, buszra szállt és hazament

„Rövid utazás után kérte a gépkocsi vezetőjét, álljanak meg vécézés céljából. Majd a 7,65-öst a későbbi áldozat fejéhez szorította, pénzt követelt. Szinte azonnal meghúzta a ravaszt. Áldozatát az árokba húzta, iratait a holttest közelében eldobálta. A vértócsával teli, szétlőtt ablakú autót Siklós közelében elhagyta. 20 ezer forintot az áldozat zsebéből elemelt, majd az autóbusz-megállóhoz indult és nagyharsányi otthonába ment” – írta pár nappal később a Kurir. Ehrlich János, az áldozat mindössze 26 éves volt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Annyi volt a bűne, hogy hazaért

Vujics nem afféle kispályás gaztevőként tevékenykedett. A szerb rendőrség 1994. május 7-én kihallgatásra vitte volna be, de miután homokot és sót dobott az őt kísérő rendőr szemébe, sikerült megszöknie. Ebben az időpontban már túl volt első áldozata megölésén: egy pacséri egészségügyi nővérnek azért kellett meghalni, mert hazaért, amikor Vujics éppen a lakását rámolta ki.

A család szeme láttára végezte ki

A szerb férfi pár nappal később a helyi vasútállomás közelében egy taxissal végzett, majd annak kollégáját is meggyilkolta. Bajmok felé menekült az autóval, és amikor egy balul sikerült előzés után a másik kocsi sofőrje felelősségre akarta vonni, annak felesége és gyereke szeme láttára szó nélkül fejbe lőtte a macedón férfit.

Baltás Joso

Bajmokon baltával végzett egy testvérpárral, és később szomszédainak is ez a sors jutott. Josip Vujicsot ezután csak „Baltás Joso” néven emlegették. A szerb halálosztó 15 évet ült börtönben Magyarországon, majd 2010-ben mehetett vissza Szerbiába, ahol negyven év letöltendőre ítélték.

Mit keresett Magyarországon?

„A menedékes státusban hazánkban tartózkodó, büntetett előéletű Josip Vujics ellen 1993-ban tiltott fegyverviselés miatt eljárás indult, amit 1994-ben – kóros elmeállapota és súlyos tudatzavara miatt – megszüntettek, és kiutasították az országból. 1994. október 19-én azonban a harkányi menekültügyi hivataltól ismét menedékes státust kapott, s Nagyharsányban telepedett le” – írta róla a Respublika című lap 1995-ben.

Még ma is élne?

Farkas Pál ügyész a magyarországi büntetőeljárás során a vádbeszédében hangsúlyozta, hogy Vujics személyében elvetemült emberrel volt dolguk. Tanulságként hozzátette: ha korábban Baján az orvosszakértő nem olyan elnéző Vujiccsal szemben (miután fegyverrel fogták el a határon), és nem írja a délszláv háború számlájára a zaklatottságát, Erlich János még ma is élne.

Tálcán kínálta volna a rendőr fejét

Vujics folyékonyan beszélt magyarul. Családos ember volt feleséggel, gyerekekkel. Párját nagyon szerethette, mert egyszer megfogadta, hogy a nőt „zaklató” rendőrnek tálcán viszi el a szívét. Ez szerencsére nem sikerült neki, de miután a rendőrt egy lakatlan házban elbújva figyelte, megölt két magányos nőt.

Kiemelt kép: illusztráció