850 ezer forintnyi dollárral akarták lefizetni az ukrán határőröket olyan férfiak, akik Magyarországra szerettek volna menekülni a háború elől. Mindannyian hadkötelesek, vagyis 18 és 60 év közöttiek. Ennek a korosztálynak tiltotta meg az ukrán kormány, hogy elhagyja hazáját.

Csúszópénz a határőröknek

Csak az elmúlt 24 órában a kárpátaljai határőrök öt megvesztegetési kísérletet rögzítettek. Öt hadköteles férfi úgy döntött, hogy csúszópénzt ajánl fel az ellenőröknek azért, hogy elhagyhassák Ukrajna területét.A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Itt történtek a vesztegetési próbálkozások

Ebből két ilyen eset a szlovák határon lévő ungvári, négy pedig a tiszaújlaki ellenőrző ponton történt, tovább, egy-egy a csapi és egy a kaszonyi határátkelőn történt. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elutasították a pénz

A szabálysértők által felajánlott csúszópénz összértéke 2500 amerikai dollár és 4300 hrivnya volt.A határőrök minden esetben határozottan elutasították a pénzt, s mindegyik esetről értesítették a Nemzeti Rendőrség képviselőit.

A lefoglalt férfi

Forrás: Facebook/az Ukrán Állami Határőrszolgálat Nyugati Régiója

Büntetőeljárás indult ellenük

Az ügyekben kenőpénz felajánlása miatt büntetőeljárást indítottak. A szükséges eljárási iratok elkészítése után ezeket a személyeket a sorkatonaság (vagy mozgósítás) elkerülése miatt a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalba küldték – olvashatjuk az Ukrán Állami Határőrszolgálat Nyugati Régiójának Facebook-oldalán.

Utazási korlátozás

Kárpátalján a Csapi és a Munkácsi Határőrség vezetősége közleményében ismét emlékezteti a 18 és 60 év közötti ukrán férfiakat a külföldi utazásának ideiglenes korlátozására, és arra, hogy ez a szabály a hadiállapot teljes idejére érvényes.

A Tiszán keresztül is menekülnek

Közben kedd reggel óta 11 ukrajnai férfi gázolt át Máramarossziget térségében a Tisza fagyos vizén Romániába – közölte a Digi24 hírtelevízió a román határrendészet szóvivőjére hivatkozva.

Hadköteles férfiak voltak

Az első négytagú csoport hajnalban lépett be Romániába, a második, héttagú csoport a déli órákban. Mindkét csoportot katonaköteles ukrajnai férfiak alkották, akik az ukrajnai hadiállapot miatt törvényesen nem hagyhatták el az országot.

Menedéket kértek Romániába

A román határrendészet szóvivője elmondta, hogy mindegyik férfi menedéket kért. Kórházba szállították őket, majd segítettek nekik, hogy hivatalosan is menedékért folyamodjanak.

Óriási sorok a határokon

Az ukrán-román határ átkelőhelyein is ugyanolyan sorokban állnak az otthonukat elhagyók, mint az ukrán-magyar határon. Főleg nők és gyerekek próbálnak menedéket találni egy biztonságos országban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: menekültek az ukrán-magyar határon – Forrás: Facebook/Magyar Rendőrség