520 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a lőfegyver használatával járó foglalkozástól azt a rendőrt a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa, aki szolgálati lőfegyverével vétlen lövést adott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság egyik kapitányságának irodájában.

Gondatlan volt

Az ügyészség még októberben emelt vádat a férfivel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt – írta a Debreceni Törvényszék. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kávézgatott, menőzött

A bíróság közlése szerint a zászlós 2020. szeptember 16-án bűnügyi technikusi szolgálatot látott el a rendőrkapitányságon. Kávézni ment az egyik irodába, ahol beszélgetésbe elegyedett az egyik kolléganőjével, akinek az érdeklődésére elővette a PA-63 típusú szolgálati maroklőfegyverét azért, hogy azt megmutassa neki.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rossz helyen

A zászlós – az erre a célra kijelölt töltő-ürítő helyiség helyett – az irodában, ahol jelen volt egy másik kolléganő is, a lőfegyverből kivette a tárat, ellenőrizte annak töltetlenségét, majd a fegyvert átadta a kolléganőjének.

Próbálgatták

A maroklőfegyver szánját a nő a vádlott kérésére hátra húzta, s mivel a fegyver nem volt kibiztosítva, így az elsütőbillentyűt nem tudta működtetni. A nő ezt követően a maroklőfegyvert úgynevezett feszített állapotban visszaadta a zászlósnak, aki abba a töltött tárat azonnal visszahelyezte, majd a fegyvert a tokba tette.

Trécseltek tovább, de hoppá

A férfi tovább folytatta a beszélgetést, közben azonban eszébe jutott, hogy a szolgálati lőfegyverét nem fesztelenítette. Azt ugyanakkor elfelejtette, hogy a tárat már visszahelyezte a fegyverbe. Amikor ismét elővette a fegyvert, a szánt hátra húzva csőre töltötte, és elsütötte.

Durr

A férfi így 154 centiméter magasságban, vízszintesen, az irodában tartózkodó másik kolléganő melletti szekrényre célozva lövést adott le.

Másfél méterrel ment el a lövedék a nő mellett

Az íróasztalnál ülő nő mellett a 9 milliméteres lövedékmag körülbelül 150 centiméterre haladt el, átszakította a mellette lévő szekrény oldalára akasztott dzsekijét és mellényét.

Fűre hivatkozott

A férfi azt vallotta, hogy a lövést megelőzően egy kábítószer-ültetvény helyszínén dolgozott, amit a rendőrség felszámolt, és hiába volt védőöltözetben, a kannabisznövények a tudatát megzavarhatták; a tényállást egyébiránt nem vitatta. A vádlott védekezését a bíróság nem fogadta el, azt semmilyen körülmény nem támasztotta alá.

Így lőnek egy ilyen pisztollyal    

Az ítélet nem jogerős

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosbítás, míg a vádlott enyhítés miatt fellebbezett.

Címlapfotó: PA 63/https://honvedelem.hu/ (illusztráció)