Idén az első negyedévben összesen 2250 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. Közülük több tragikus kimenetelű volt, minden másnap meghalt valaki a tűz vagy füst miatt.

Naponta két-három otthon is megsemmisült

A lakástüzekben összesen 24 ezer négyzetméternyi terület égett le, ami olyan, mintha 270 panellakás teljesen kiégett volna. A legtöbb lakástűz csak egy-két négyzetméteren pusztított, de naponta két-három otthon teljesen megsemmisült.  A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Idén már 35-en haltak meg

Idén már 35-en életüket vesztették tüzek, vagy az azok során keletkezett füst miatt. Közülük 26-an lakástűzben szenvedtek halálos füstmérgezést, hárman avarégetés közben hunytak el, egy ember az autójában lelte halálát, a többi esetben hajléktalanok által lakott építmény gyulladt ki, áll a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Átlagosan napi hárman sérültek meg

Az év első három hónapjában 209 ember szenvedett valamilyen sérülést, jellemzően füstmérgezést, átlagosan naponta hárman sérültek meg a tüzek miatt. A sok lakástűz oka, hogy az év első három hónapjában a hűvös idő és a járvány miatt sokkal többen tartózkodtunk otthon.

Régi elektromos vezetékek, mint okozók

Többet fűtöttünk, főztünk és világítottunk, sőt még a szabadidőnk jelentős részét is otthon töltöttük. Sokan párhuzamosan több dolgot csinálnak egyszerre, több műszaki cikk egyszerre működik. Sok helyen a régi elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést, amelyet a több berendezés együttes használata okoz. Gyakori, hogy a cigarettát vagy valamilyen nyílt lángot figyelmetlenül magára hagyták, vagy éppen az elavult fűtési rendszer vezetett a tűzhöz. A leggyakrabban a konyhában, a hálóban és a nappaliban keletkezett tűz.

Szabadtéri tüzek

Ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdődtek a kerti és mezőgazdasági munkák. Az első negyedévben összesen 3021 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Tízen megsérültek, hárman pedig életüket vesztették olyan tüzek miatt, amelyek egy kis kerti zöldhulladék-égetésnek indultak. Az eddig leégett terület nagysága 3555 focipályát tesz ki.

Elkerülhető lenne

A nagyobb lakástüzeket egy kis odafigyeléssel és egy füstérzékelővel meg lehet előzni. Néhány ezer forint, mégis életeket és milliós értékeket menthet meg, ha a mennyezetre felszerelünk egy ilyen készüléket.

Életet menthet, ha…

A szabadtéri tüzeknél is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. Külterületen tilos tarlót és egyéb növényi hulladékot égetni, a kertben pedig jelenleg csak ott szabad, ahol és amikor azt az önkormányzat rendeletben megengedi.

Pár napja Budapest 19. kerületében gyulladt ki egy lakás

Mint ahogyan azt a KékVillogó is megírta pár nappal ezelőtt Budapesten, a 19. kerületben gyulladt ki egy panelház hatodik emeleti lakása, a tűz során egy ember meghalt.

Füstmérgezésben halt meg

Mint megírtuk információink szerint az áldozat gyűjtögető volt, akinél kikapcsolták az áramot, ezért gyertyával világított. Az áldozat aztán elaludt, a sok papír pedig lángra kapott, a halál oka, füstmérgezés.

Nem kell nagy tűz, hogy tragédia legyen a vége

Nem kell nagy tűz ahhoz, hogy tragédia legyen a vége. Egy néhány négyzetcentiméteres kis tűz miatt is keletkezhet annyi füst, amely halálos füstmérgezést okoz, áll az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.  A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels