A nagy újranyitási hullámnak köszönhetően újra kinyitottak az éttermek, vendéglátó egységek és konditermek belső terei a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek számára. Az enyhítéssel ugyanakkor hamar megjelentek a csalók is, akik illegális utakat kínálnak a kártya megszerzésére.

Oltás után jár a kártya

Védettségi igazolványhoz az juthat hozzá, aki legalább az első oltását megkapta, és az antitest-vizsgálaton kimutatták, hogy a szervezetében van immunválasz a koronavírusra, vagy igazoltan átesett a betegségen – írja az Euronews alapján az ATV.

Csalással próbálkoznak

A védettségi igazolványok azonban hamar felkeltették a csalók érdeklődését, ugyanis a kártyára nagy az igény a lakosság körében, és sokan nem hajlandóak a hivatalos úton elintézni maguknak az igazolvány beszerzését, és emiatt inkább a hamisítást választják. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háziorvosokon keresztül intézik

A törvények elől menekülők a háziorvosokon keresztül próbálják megszerezni az igazolványt. A lap arról ír, hogy ez azért lehetséges, mert az ampullákban általában több oltóanyag van a jelzettnél, így az orvosoknak lehetőségük van a behívottakon felül mások nevét is leadni a Népegészségügyi Központnak.

100-200 ezer forint

A cikk szerint mintegy 100-200 ezer forintért már el lehet intézni, hogy az oltás beadása nélkül beírják valakinek a nevét az NNK rendszerébe, és az illető megkapja a kártyáját.

Vannak hamisított kártyák is

Védettségi igazolványok hamisításával is próbálkoznak a csalók, de ezek minősége egyelőre meglehetősen gyenge, mivel a hivatalos kártyán több biztonsági funkció is azért felel, hogy ne lehessen meghamisítani az igazolványt.

QR-kód védi a kártyát

A vakcinaigazolványokon szerepel egy QR-kód is, amely egyenesen az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér weboldalára mutat, ezt pedig a hamis kártyákkal nem lehet elérni.

Hosszú börtönévekkel büntetik

A védettségi igazolványokat semmiképp nem éri meg hamisítani, mivel a törvény 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik csalni próbálnak. Ugyanakkor az is büntethető, aki hamis védettségi igazolványt hoz forgalomba, vagy azzal kereskedik, illetve a bűncselekményhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót, számítástechnikai programot készít vagy hoz forgalomba.

Szükség lesz az igazolványra

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányülésen beszélt arról, hogy a nyáron majd lehet utazni, de a szolgáltatásokhoz augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra. Elmondta azt is, hogy az oltás nem kötelező, de mindenkinek ajánlott.

Jövő héten újabb vakcinák érkeznek

A miniszter szerint a jövő héten 130-140 ezer Pfizer-vakcina, 30-40 ezer Moderna fog rendelkezésre állni az AstraZeneca-oltások és a keleti vakcinák mellett. Gulyás szerint a Pfizer vakcina szállítmánya mindig határidőre meg szokott érkezni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels