Az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával. Az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi.

Csak egy kicsit…

A zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása. Az utóbbi években leginkább a borászok sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így volt régen a szabály

A 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagy vita a kormányban

Most a kormányzaton belül is felvetődött az ittas vezetés szabályozásának újragondolása, ám a témához eltérően viszonyul a közlekedési és a belügyi tárca. A Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte azt a felvetést, hogy a kormány foglalkozott volna a kérdéssel, addig Lázár János minisztériuma megerősítette, hogy áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást – írja a 24.hu.

Általános vizsgálat

A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is – írták.

Kitart a szigorú szabály mellett

Pintér Sándor tárcája annyit válaszolt, hogy a Belügyminisztériumban nem merült fel a zéró tolerancia eltörlése, és arról a kormány nem is tárgyalt – ez viszont nem mond ellent a közlekedési tárca feleletének, hiszen az utóbbinak még nincs kész javaslata, ami a kormány elé kerülhetett volna. A kabineten belül a zéró tolerancia enyhítésének legnagyobb ellenzője a belügyminiszter.

Ezt mondták korábban

2020-ban Pintért írásban kérdezték a parlamentben a témával kapcsolatban, a belügyi tárca államtitkára válaszolt helyette, azzal: a szakmai szervezetek minden évben javasolják a jelenlegi szabályozási szigor enyhítését, de az – tekintettel az emberek véleményére – „nem támogatott”. Hozzátette: a kormány nemzeti érdeknek tekinti a közlekedési balesetek számának csökkentését, és e célt és az európai uniós ajánlásokat figyelembe véve fogalmazza meg közlekedéspolitikáját.

Orbán Viktor nem beszél róla

Orbán Viktor régen szólalt meg a témában: még 2010-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén egy borász a zéró tolerancia visszavonására vonatkozó kérdésére azt válaszolta, terjesszenek ez ügyben beadványt a parlament elé. Akkor az ellenzék ezt úgy értelmezte, hogy a miniszterelnök az enyhítés mellett van, ennek jelét azonban azóta sem adta.

A borászok akarják

Bock József és Varga Zoltán borász a 2023. márciusi Borkonferencián – melyet Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyitott meg – a szabályozás enyhítését kérte nyugat-európai és amerikai mintára. A Vinoport szakportál összefoglalója szerint a borkultúra védelmével, a „jótékony élettani hatású borfogyasztás” támogatásával, illetve a csökkenő fogyasztás ellensúlyozásával érveltek.

Durván csökkent az ittas balesetek száma

Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent az ittas járművezetők által okozott balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint amíg 2008-ban, a zéró tolerancia bevezetésekor még 2177 ittas vezető okozott balesetet, addig tavaly már csak 1192.

Kis magyarázat

A véralkoholszint azt mutatja meg, hogy 1 liter vérben hány milliliter alkohol van: 0,5 ezrelékes véralkoholszint esetén 1000 ml vérben 0,5 ml az alkohol szintje. Minél magasabb ez az érték, annál erősebb az alkohol szervezetre gyakorolt hatása.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció