II. világháborús gránátot izzított egy férfi a gáztűhelyen abban a váci panelházban, amelyben szombaton robbanás történt. 108 embernek kellett elhagynia otthonát.

Szombaton robbanás történt egy tízemeletes panel harmadik emeletén Vácon, a Vám utcában. A detonáció miatt ablakok törtek ki, megrongálódott egy gázvezeték és egy válaszfal is kidőlt. Tűz ugyan nem keletkezett, de 106 embernek kellett elhagynia ideiglenesen az épületet. Azt azonban, hogy mi okozta a robbanást, szombaton még nem közölték.

A rendőrség hétfőn, egy közleményben azt írta, hogy a lakásban, ahol a robbanás történt, egy hatástalanítottnak vélt II. világháborús gránátot izzított egy férfi a gáztűzhelyen.

Mikor a robbanás után rendőrök vizsgálták át a lakást, nagy mennyiségű hatástalanítottnak vélt lőszert, harcászati eszközt és fegyvert találtak, más II. világháborús relikviák mellett. Ezek vizsgálata tűzszerész-, illetve fegyverszakértő bevonásával folyik.

A lefoglalt eszközöket a lakásban élő két gyűjtőszenvedélyű férfi hatástalanítottként vásárolta meg, majd azokból különböző emléktárgyakat készített. A két lakó ellen robbanóanyaggal vagy robbanószerrel visszaélés miatt indult eljárás.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak a felrobbant II. világháborús gránátot egy kókai férfitől vették, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével 2020. március 9-én reggel otthonában elfogtak.

Kiemelt kép: ilusztáció