Két őrjöngő építőmunkás miatt hívták ki Szabó Sándor biztonsági őrt, az ökölvívó-válogatott korábbi edzőjét egy békéscsabai hotelhez kedden este, majd a kialakult dulakodás során egyikük, a kőművesek vezetője sebesítette halálra a volt sportolót. A helyszínről származó információink szerint az áldozat ismerte a támadóit, és bízhatott benne, hogy békésen sikerül rendezni az ügyet, ezért nem vitte magával a kocsijából az ott lévő testpajzsot. Az elkövető annyiszor azonban szúrta meg, hogy egyértelműen az emberi élet kioltása volt a célja.

Halálos sérülés

Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is hírt adott, egy szóváltást követően, dulakodás közben, éles tárggyal sebesítettek meg egy alkalmazottat egy békéscsabai hotelben. Az áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. Támadója pedig elmenekült, később azonban feladta magát a Pest megyei Monoron. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Végzetes szóváltás

Azóta kiderült, hogy a szálloda építésén dolgozó, két randalírozó személy miatt kellett kihívni a biztonsági szolgálatot. Szabó Sándor korábban már valószínűleg találkozott velük, ezért úgy gondolta, hogy az ügyet egymaga rövidre zárja.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hiába ütötte le a támadókat

„Még meg nem erősített információk szerint Sándor mindkét támadóját leütötte, majd kötelességből közelebb lépett hozzájuk, és az egyikük fölé hajolt, hogy felmérje, szükség van-e orvosi segítségre, gyilkosa ekkor több helyen megvágta és megszúrta a lábát. Ekkor Sándor a földre esett, majd az elkövető fölénybe kerülve többször mellkas tájékon szúrta, a tanuk szerint a gyanúsított egyik társa meg is rugdosta a már földön fekvő Sándort. De hangsúlyozom, ezek még meg nem erősített információk az esetről. A kés a gyávák fegyvere, és ez egy alattomos támadás volt.” – magyarázta a Bastion Group ügyvezetője.

Egy őr nem őr

Eddig tisztázatlan, hogy Szabó Sándor alkalmazott volt-e a hotelben, vagy külsős biztonsági cég embereként érkezett-e a helyszínre, de annyi bizonyos, hogy a támadók túlerőben voltak vele szemben. Hajós István biztonságtechnikai szakértő szerint ilyen esetekben mindig létszámfölényt kell kialakítani, és adott esetben kettő a négy elleni szituációban lehetett volna rendezni biztonságosan a helyzetet, mert, ahogy a szakzsargon tartja: egy őr nem őr.

Amikor nehéz megfékezni a támadókat

„Az elkövetők őrjöngéséből arra lehetett következtetni, hogy alkohol vagy más tudatmódosító szer hatása alatt álltak. Ezeket a személyeket viszont rendkívül nehéz megfékezni és számítani kell arra is, hogy meggondolatlanul cselekszenek. Sajnos ez történt ebben az esetben is” – mutatott rá a Bastion Group ügyvezetője.

Nem számított az éles eszközre

Hozzátette, Szabó Sándor részéről hősies tett volt, hogy két mindenre elszánt emberrel szembe szállt. Mivel az áldozat jártas volt a küzdősportok terén, úgy ítélhette meg, hogy egyedül is meg tudja oldani ezt a helyzetet, de arra nem számított, hogy kés van az elkövetőknél és készek is azt használni.

Legyen gumibot vagy gázspray a biztonsági őröknél

A biztonságtechnikai szakértő szerint a késhasználat a békéscsabai tragédia esetén nem egy vágásra vagy szúrásra terjedt ki, ami önvédelemmel magyarázható lenne, hanem tudatos volt. A gyilkos annyiszor szúrt, hogy nyilvánvalóan az emberi élet kioltása volt a célja.

Hamarabb is hívhatták volna a rendőröket

Talán a hotel alkalmazottai hívhattak volna előbb rendőrt, felismerve a veszélyes helyzetet. A gyilkosság körülményeit a rendőrség kivizsgálja, de bármi is lesz az eredmény, a család számára ez már nem hozhatja vissza a szerető édesapát, nagypapát.

Legyen náluk védőfelszerelés

Hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák, a Bastion Group ügyvezetője azt javasolja, hogy a biztonsági őrök mindig próbáljanak fizikai és pszichikai fölényt kialakítani, valamint legyen náluk támadást elhárító eszköz, akár gumibot vagy gázspray. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szabó Sándor – Forrás: Perutek János Facebook oldala