A kapszulás kávéfőzők puszta létükkel elkényeztetnek minket, hiszen egy percekig tartó mozdulatsort spórolnak meg nekünk nap mint nap. Cserébe igazán megtehetjük, hogy olykor megtisztítjuk kívül-belül – már csak a saját érdekünkben is. Lássuk, hogyan is csináljuk!

Mivel vízkőtelenítsük a kávéfőzőnket?

Sajnos gyakori, hogy az emberek otthon nem megfelelő tisztítószereket használnak. Ezek a mosószerek és szappanok maradványokat, kellemetlen szagokat és lerakódásokat hagynak maguk után. Márpedig ezeknek semmi keresnivalójuk a következő kávénkban vagy teánkban. Főként, ha olyan finom kávékülönlegességeket iszunk, mint amilyeneket a Cremesso kávékapszulái hoznak el otthonunkba.

Ha azt gondolja, hogy forró víz és egy kis ecet megoldja a vízkőproblémát, akkor sajnos rossz úton jár. Megvan az oka annak, hogy szappant használunk a kézmosáshoz és mosogatószert mosogatáskor. Ugyanez vonatkozik az ásvány- és kalciumlerakódások (a vízforralóban látható fehér anyag) eltávolítására is. Ezek eltüntetéséhez savas oldatra van szükség. A kávéfőző vízkőtelenítése pusztán ecettel nem elég hatékony, ráadásul a gép tömítései tönkre is mehetnek tőle.

Miért kell vízkőteleníteni?

Először is azért fontos, hogy ne menjen tönkre a kávéfőzőnk. A vízkő és más lerakódások eltömítik a gép érzékeny részeit, és így az előbb csak nehezebben, lassabban vagy rosszabbul működik, majd végképp feladhatja a harcot. Vihetjük szervizbe vagy cseréltethetjük ki, és amíg ez zajlik, addig nem jutunk hozzá kedvenc italunkhoz – ezt se felejtsük el!

Emellett az sem mellékes, hogy ez a higiénikus megoldás. A vízkövön ugyanis jókedvűen megtelepedhetnek különböző baktériumok, amit biztosan nem szeretnénk. Nem elég, hogy a bacikat is meginnánk a kávéval együtt, a kioldódó vízkő sem tesz jót a zamatnak – hogy finoman fogalmazzunk.

A tisztítás

Ritkábban, csak három havonta szükséges elvégezni a vízkőtelenítést. Ehhez használja a kávéfőzőhöz ajánlott speciális folyadékot, higgye el, az lesz a megfelelő! Természetesen akkor is érdemes vízkőteleníteni a kávéfőzőnket, ha nem látjuk nyomát vízkőnek. Ugyanis ez a különleges anyag nemcsak eltávolítja a meglévő vízkövet, de a jövőbeli lerakódást is megelőzi.

Mi magunk is tehetünk a megelőzésért azzal, ha szűrt vízzel töltjük fel a kávéfőzőt. Hiszen a magyar vízhálózatban bár különböző mértékben kemény a víz, nem érdemes arra számítani, hogy pont nálunk optimális a vízben oldott ásványi anyagok mennyisége. Segítsünk tehát kávéfőzőnknek kitűnően működni!

Talán nem kell tovább bizonygatnunk, hogy érdemes rendszeresen elvégezni a kapszulás kávéfőzők tisztítását is. Ha más háztartási gépek, illetve azok karbantartásáról is szívesen tájékozódna, nézzen körül a Premiumshop24.hu oldalán!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.