Budapesten a 3. kerületi rendőrök állampolgári bejelentés alapján mérték a sebességet a kerület több pontján, meglepő lett az eredmény.

Meglepődtek a rendőrök

Az összesített adatok még a rendőröket is megdöbbentették, hiszen négy helyszínen, tizenkét óra alatt összesen 219 esetben mértek gyorshajtást.

3 óra alatt 198 gyorshajtó

Ebből csak az egyik kiemelt ponton három óra alatt rekordszámban: 198 alkalommal regisztrált sebességtúllépést a kihelyezett sebességmérő. Egyikük a megengedett 50 km/h helyett 115 km/h-s sebességgel ment. A gyorshajtó sofőrökkel szemben a rendőrök közigazgatási bírságot szabtak ki.

Lesz még ilyen razzia

Mivel a közlekedési balesetek igen jelentős része vezethető vissza a gyorshajtásokra, ezért sebességmérésre a közeljövőben is bármikor számítani lehet a kerületben – írják a rendőrség hivatalos oldalán.

Halálos szabálytalanság

A közlekedési balesetek 98%-a arra vezethető vissza, hogy a sofőr vagy tudatosan, vagy figyelmetlenségből nem tartotta be a közlekedési szabályokat.

Legyen bűncselekmény

Novemberben írtuk meg, hogy az egyik országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy a jogsi nélküli vezetés bűncselekmény legyen, ne pedig 90 ezer forintból megúszható szabálysértés.

180 km/h 45 ezer forintért

Az utakon egyre több nagyértékű autót látni, azoknak, akiknek nem gond egy 15 milliós autó kifizetése, azoknak nem gond a 45 ezres bírságot sem kifizetni, ha az M7-esen 180-al döngetnek le a Balatonra.

Vicces bírság

Az is vicces, hogy a jogsi nélküli vezetésért mindössze 90 ezer forintot kell fizetni, miközben a jogsi megszerzése ennek a többszöröse.

Néhány tankolás ára

Ha valaki áthajt a piroson, átmegy a záróvonalon 50-30 ezer forintos bírságra számíthat, ez két-három tankolás ára. Nagyjából azonos az osztrák büntetési tételekkel.

Magyarországi büntetési tételek 2020-ban

Ha a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/óra alatt van (pl. lakott területen), a büntetési tételek a következők:

  • Sebesség túllépése 15–25 km/órával 30 ezer forint
  • Sebesség túllépése 25–35 km/órával 45 ezer forint
  • Sebesség túllépése 35–45 km/órával 60 ezer forint
  • Sebesség túllépése 45–55 km/órával 90 ezer forint
  • Sebesség túllépése 55–65 km/órával 130 ezer forint
  • Sebesség túllépése 65–75 km/órával 200 ezer forint
  • Sebesség túllépése 75 km/óránál többel 300 ezer forint
  • Ha a lakot területen kívüli büntetési tételek is érdekelnek, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció, forrás: MTI