Több gyerek lett rosszul az egyik budaörsi iskolába. A pedagógusok azonnal jelezték a mentőknek, akik 7 autóval vonultak ki a helyszínre. Az iskolát teljesen kiürítették.

Rosszul lettek a gyerekek

Egy budaörsi általános iskola egyik osztályának több diákja jelezte a szerda délelőtti tanítás alatt, hogy nem érzi jól magát. A 10 év körüli gyermekek hányingerre és szédülésre kezdtek panaszkodni, így az iskola pedagógusai mentők segítségét kérték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

7 mentő ment a helyszínre

Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint a mentésirányítás nagy erőket mozgósította a kollégákat, bajtársaik 7 mentőegységgel perceken belül helyszínre értek, ahol az életmentők táskáján megszólalt a szén-monoxid jelző, ami egyértelművé tette a panaszok okát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kiürítették az iskolát

A mentők így a társszervek segítségét kérték, akik azonnal kiürítették az iskolát, majd bajtársaink megkezdték a kisdiákok ellátását. Az időben érkezett segítségnyújtásnak köszönhetően a mentők végül 7 gyermeket szállítottak CO-mérgezés gyanújával, stabil állapotban kórházba.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik.

Rendszeres kéményellenőrzés

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot. A családi házban élők az ingyenes kéményellenőrzésre a 1818-as telefonszámon, a 9.1-es menüpontban, vagy ezen a felületen tudnak időpontot foglalni.

Kémény műszaki átvétele

Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető a Katasztrófavédelem oldalán.

Érzékelő eszköz

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció