Rómába utazott Homonnay Gergely ügyvédje. Az író, gyanús körülmények közt, január 1-jén halt meg egy római klubban. Az olasz hatóságok átfogó vizsgálatot indítottak, telefonját és elektronikus levelezését is átvizsgálják.

Egy római klubban halt meg az író

Amint arról a Budapestkörnyeke.hu is beszámolt, meghalt Homonnay Gergely író, közéleti aktivista. Holttestét egy római klub törökfürdőjében találták meg. A hvg.hu a Repubblica.it-re hivatkozva azt írja, hogy a magyar író szombat reggel ötkor ment le a római Via Pontremolin található Bananon nevű klubba, amely meleg körökben igazodási pontnak számít. A római Messaggero azt is hozzáteszi, hogy nem egyedül érkezett, hanem egy férfivel, akivel azután külön váltak.

Nehezen lélegzett

A Repubblica úgy tudja, Homonnay Gergely az újévi koccintás után lement a csigalépcsőn a törökfürdőbe, ahová csak tagok léphetnek be. Délben, amikor a klub tulajdonosai hívták a mentőket, az író még élt, de nehezen lélegzett és nem volt eszméleténél.

Nem tudták újraéleszteni

Az újraélesztésére vonatkozó próbálkozások kudarccal végződtek, az író 13 óra 17 perckor elhunyt. Tanúk elmondása szerint a fürdőben szombat délelőtt a klub tulajdonosa is rosszul lett, arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Vizsgálják a halál okát

A magyar író holttestét a Tor Vergata poliklinikára szállították. Itt végzik el azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján kiderül, okozhatta-e kábítószer-túladagolás a halált. A Repubblica szerint Homonnay Gergely holmija között a szekrényében egyelőre beazonosítatlan port és folyadékot is találtak, azt írják, szabad szemmel sem a kokainra, sem a heroinra nem hasonlít, bár nem tisztázott, kinek az ítéletére alapozva írják ezt.

Ügyvédje Rómába ment

Homonnay Gergely szilveszter éjfélig tartotta a kapcsolatot a barátaival, Rómából több ismerősének is boldog új évet kívánt, éjféltől viszont se üzenet, se hívás nem érkezett többé tőle. Erről Marczingós László beszélt a 24.hu-nak. Az ügyvéd az író egyik családtagjának megbízásából ment Rómába, hogy intézze az ügyeket az olasz hatóságoknál, magához vegye Erzsit, Gergő legendás macskáját, illetve a magyar barátokkal közösen az olasz rendőrség rendelkezésére álljon.

Nagy erőkkel vizsgálódik az olasz hatóság

Az író, ellenzéki aktivista halálának körülményeit az olasz rendőrség nagy erőkkel vizsgálja, Marczingós László úgy tudja, hogy egész hétvégén dolgozott egy csapat az ügyön.

Házkutatást tartottak

A rendőrök házkutatást is tartottak, az író elektronikus levelezését is átnézhették, legalábbis Homonnay Gergely egyik barátját online értesítették a halálesetről vasárnap délelőtt, ő tudatta azután a tragikus hírt a családdal.

Kedden kap tájékoztatást

Az ügyvéd hivatalos tájékoztatást kedden délelőtt kap az olasz rendőrségtől, egyelőre csak valószínűsítette, hogy büntetőügyben folyik az eljárás, amire abból következtet, hogy nem közigazgatási eljárás keretében vizsgálódnak, és mindenre kiterjedően folyik a nyomozás.

Boncolni fogják

Bár az olasz sajtó első hírei alapján idegenkezűségre utaló jeleket nem találtak, a mindenre kiterjedő vizsgálat azt jelenti, hogy ezt az eshetőséget sem zárják ki. Biztos, hogy a holttestet boncolni fogják, és szakértői vizsgálatok sora következik, ami hosszú eljárást vetít előre – mondta az ügyvéd.

Voltak félelmei

Homonnay magyarországi barátai semmit sem tudnak a férfi halálának a körülményeiről, azt sem, kivel és hol töltötte az utolsó óráit. Az ügyvéd szerint mindazonáltal voltak ellenségei és voltak félelmei is, megesett, hogy nem utazott haza, mert komolyan vehető fenyegetést kapott.

Gyanús anyagot találtak

Az olasz sajtóban azt közölték, hogy gyanús port és folyadéktartalmú fiolákat találtak Homonnay személyes holmija között, emiatt a drogtúladagolás lehetőségét is vizsgálják. Marczingós László és Homonnay Gergely más közeli barátai kizártnak tartják a túladagolást, tudomásuk és tapasztalataik szerint az aktivista az utóbbi években teljesen tiszta volt.

Felgyógyult a rákból

Az író többször posztolt arról, hogy rákbetegségből gyógyult fel. Barátai szerint ezután nagyon komolyan vette az egészségét, tisztában volt a kockázatokkal. A koronavírus járványt is komolyan vette, úgy tudják, december 16-án kapott védőoltást.

A Story újságírója volt

Homonnay Gergely a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán angol-német szakon végzett, majd Pécsett és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Dolgozott fordítóként, egy fotóügynökségnél, tanított gimnáziumban, majd újságíróként dolgozott, volt a Best, a Story munkatársa, de írásai jelentek meg a Nők Lapja Psziché lapban, a wmn.hu-n és a szeretlekmagyarorszag.hu-n – írja róla a Wikipédia.

Macskája nevében írogatott

Tizenöt évvel ezelőtt kezdett el blogolni, neve a gonzalo és a dagadtanoverem című blogokról vált ismertté. Könyvei, a Puszi, Erzsi!, valamint Az elnökasszony egyaránt „macskaperspektívából” mutatják be a gazda viszonyát kisállatához, illetve a politikai életet.

A DK aktivistája volt

Homonnay Gergely a Demokratikus Koalíció aktivistájaként a 2018-as áprilisi választás után kapcsolódott be a politikába, az áprilisi tüntetések egyik főszervezője volt. 2021 szeptemberében Novák Katalinra tett becsületsértő kijelentése miatt jogerősen elitélték, egy év próbaidőre bocsátották és a perköltségek megfizetésére kötelezték.

Kiállt a melegek jogaiért

Az utóbbi időben Rómában élt, nyíltan vállalta másságát. Rendszeresen felszólalt a melegek jogaiért is. Több ellenzéki tüntetés aktív szervezője volt. Az ellenzéki előválasztáson Dobrev Klára mellett kampányolt, nem titkoltan a Gyurcsány házaspár rajongója volt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Homonnay Gergely – Forrás: Facebook