Baltával sújtott le az alvó feleségére a kisgyerekei előtt a 60 éves férfi. Négy és fél év börtönre, és öt év közügyektől eltiltásra ítélte az Egri Törvényszék.

Külön háztartásban, de egy fedél alatt éltek

A férfi a nejével, három kiskorú gyermekével és az unokájával élt egy hevesi községben. A házasfelek kapcsolata megromlott, és 2017 év elején abban állapodtak meg, hogy már válásuk előtt a házon belül szétköltöznek.

Fejbe vágta feleségét

A borzalmak éjszakáján, amelyet a férfi utoljára tölthetett volna együtt a családjával, feszült idegállapota miatt  kialakult erős felindulásában baltát ragadott, és az eszköz fokával minden közvetlen előzmény nélkül fejbe vágta az ágyban alvó feleségét.

Késsel ébresztette a nőt

Ezután egy kést szegezett a feleszmélő nő hasához, és azt kérdezte tőle: –„Szeretsz-e már?”

Az asszony elvette tőle a kést

Az asszonynak azonban sikerült elvennie tőle a kést, mire férfi felhagyott a támadással. Az asszony több hónapos orvosi kezeléssel járó nyílt homlokcsonttörést szenvedett.

A gyermekek is felébredtek

A sérülés a fertőzés veszélye miatt közvetett életveszélyt eredményezett. A borzalmas cselekményre felébredtek a velük egy szobában alvó gyermekek is, akik sírva fakadtak a szüleik közötti erőszak miatt.

Veszélyeztette a gyermekeit

A bíróság megállapította, hogy a férfi az 5 és 10 év közötti kiskorú hozzátartozóinak jelenlétében elkövetett kirívóan durva, erőszakos cselekményével súlyosan megszegte szülői kötelezettségét is. Magatartásával a gyerekek erkölcsi és érzelmi fejlődését egyaránt veszélyeztette.

Magas fokú indulat halmozódott fel benne

Az ítélet indokolása szerint a támadás során olyan magas fokú, de nem kóros, indulat hatalmasodott el rajta, amely miatt tudata elhomályosult, és a megfontolás szokásos mértékének megtartása számára aktuálisan lehetetlenné vált.

Lelki sérülést okozott a gyermekeinek

Bűncselekményeit azonban nem kóros elmeállapotban követte el.  Erős felindultságának állapotában mindvégig tudatában volt annak, hogy a szobában pihenő kiskorú gyerekei szemtanúi a támadásnak. A gyermekek súlyos lelki sérülésével azonban nem törődött.

Tagadta a támadást

A férfi végig tagadta a késes támadást. Védekezése szerint beszűkült tudatállapota miatt nem észlelte a kiskorúak jelenlétét. Fellebbezésében a tényállás megváltoztatását, és a gyermekek érdekét sértő bűncselekmény vádja alóli felmentését  indítványozta. A vádhatóság képviselője az ítéletet tudomásul vette.

Családon belüli erőszak

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az erőszak semmilyen családon belüli konfliktus megoldásának törvényes eszköze nem lehet. Különösen elfogadhatatlan magatartás a házastársnak saját gyermekei szeme láttára történő bántalmazása. Álláspontjuk szerint a szülőnek alapvető kötelessége, hogy kiskorú gyermekeit megóvja minden olyan lelki megrázkódtatástól, amely pszichés károsodás veszélyével jár. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint az alvó házastárs elleni alattomos erőszakot megvalósító férfi esetében nincs törvényes indoka a büntetés enyhítésének.

Kiemelt kép: illusztráció