A karácsonyi időszakban sokaknak jelent problémát kifundálni az ideális ajándékot. Azzal azonban szinte biztosra mehetünk, ha élményt ajándékozunk. Erre jó ötletet jelentenek a különböző szabadulószobák is, melyek fellendülése a munkahelyek szempontjából is előnyös.

Aktív kikapcsolódás

Trendek jönnek és mennek, mely állítás lényegében az élet összes területére igaz. Egy ennyire telített, villámgyors információáramlással rendelkező modern korban, mikor lényegében minden azonnal hozzáférhető ez talán egy egészen normális jelenség. Sokan hajlamosak azonban kifejezetten belekényelmesedni ezekbe a körülményekbe és sokkal kevésbé használni az agyukat, mint azt egyébként kellene. Bizonyos trendek azonban arra is lehetőséget adnak, hogy a szórakoztatás mellett agymunkát is végezzünk.

Ezzel kapcsolatban mindenképpen szót érdemelnek a hazánkban is már évek óta jelenlévő szabadulószobák, melyek gyakorlatilag kortalanul nyújtanak remek szórakozást és izgalmas kikapcsolódást. A recept lényegében kifejezetten egyszerű, hiszen adott egy – vagy akár több – helyiség, amelyet tekinthetünk egyfajta pályának. A tematikák meglehetősen szabadon változhatnak, ahogy a nehézségi szint is, a lényeg pedig annyi, hogy a csapatunkkal összedolgozva kijussunk a szobából az idő lejárta előtt.

Az összetevők tehát felhasználó szempontból is könnyen emészthetők, de természetesen akkor sincs ez másképp, ha üzemeltetői oldalról vizsgáljuk a kérdést. A szabadulószobák ugyanis egy viszonylag könnyen kivitelezhető, mégis jövedelmező vállalkozás alapját képezhetik. Így talán nem csoda, hogy mára már sok vidéki városban is találunk szabadulószobákat. Ez pedig természetesen a munkaerőpiacra is hatással van, így a nyíregyházi állások között is előfordulhatnak hasonlók.

A szabadulás élménye

szabadulószobák népszerűségének okát sok helyen kereshetjük, ám a lényeg maga az élmény. Nem véletlen, hogy az ilyen programok kifejezetten kelendőnek számítanak, mint csapatépítő megoldások, hiszen a közös sikerélmény, a feladványok együttes megfejtése a csapatszellemet is nagy mértékben képes erősíteni. De ez lényegében bárkire igaz lehet, hiszen a szabadulás élménye és egy-egy bonyolultabb feladat sikeres megoldása olyan löketet adhat szellemünknek, mely sokáig kitart.

A szabadulószobák országos elterjedése természetesen a munkaerőpiacnak is jót tesz, hiszen így még több lehetőség áll rendelkezésre akár a vidéki városokban is. Bár a legtöbb állás Nyíregyháza más területeihez kötődik, az ezzel foglalkozó vállalkozások itt és más nagyobb városokban is lehetőséget adnak a munkavégzésre. Bár a szabadulószobák népszerűségének fénykora talán túl van a zenitjén, ezek a mai napig is jövedelmező vállalkozásnak számítanak, ahol mindig van tér a fejlődésre.

A szabadulószobák nagy előnye, hogy adott esetben könnyen átalakíthatók, újratematizálhatók. Így pedig aktuálisan népszerű témákkal, trendekkel is foglalkozhatnak a helyiségek, még több látogatót bevonzva és még több munkahelyet teremtve. A fejlődésre pedig természetesen az egyre korszerűbb technikai megoldások is lehetőséget adnak. A jelenkori tendenciákat vizsgálva mindenképpen elmondható, hogy a fővároson kívül sok vidéki városban is üzemelnek szabadulószobák, így Nyíregyháza mellett például egy Miskolc munka palettáján is akad ilyen lehetőség.

A szobák másik oldalán

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy egy szabadulószoba miként teremt munkahelyeket? A válasz egyértelmű, ugyanakkor összetettebb, mint gondolnánk. Ezeket a szobákat ugyanis jellemzően elhivatott csapatok, cégek hozzák létre, melyben számos ember tudására, kreativitására és munkájára van szükség. A játékok levezénylése és a vendégek fogadása csak az egyik elem, de a szobák megtervezése, kivitelezése, az egész üzemeltetése és fejlesztése legalább annyira összehangolt csapatmunka, mint a szabadulás.

Így tehát talán az sem meglepő, hogy egy állás Nyíregyháza városában is könnyedén kötődhet valamelyik szabadulószobához. Sőt, ahogy a technológia fejlődik, a szabadulószobák élménye is képes új szintekre eljutni. Sok helyen találkozunk már például VR szobákkal, mely egészen más, mégis kedvelt koncepciót jelent. Egy ennyire technológiai központú játék esetén pedig már egészen más szekértelemre lesz szükség, mint az alap szabadulószobák esetén, ez pedig még tovább színesíti az munkák kínálatát.

Természetesen a legtöbb állás Nyíregyháza más területeihez, például az iparhoz, vagy a mezőgazdasághoz kötődik, ám mindenképpen érdemes beszélni az ilyen és ehhez hasonló álláshelyekről is. Ezek is azt mutatják ugyanis, hogy a vidéki munkák felhozatalában is találhatók egészen speciális, különleges feladatokat kínáló pozíciók, melyek várhatóan a jövőben is a felhozatal részét fogják képezni. Ideje tehát rászabadulni a hirdetésekre.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a profession.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.