Sikeres csatát folytattak a madárvédők a 13. kerületi önkormányzattal, tiltakozásuk hatására a kerület vezetősége összeszedte a kihelyezett varjúcsapdákat, így már okafogyottá vált a Városháza elé szervezett madárvédő tüntetés.

Véget vetettek a varjúcsapdázási akciónak

A madárvédők tiltakozása sikeres volt a 13. kerületben. A kihelyezett varjúcsapdákat összegyűjtötték, így lakossági nyomásra nem lesz vérengzés a kerületben, ugyanis a befogott állatok nagy valószínűséggel megölték volna. – tudta meg a 444.hu. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A varjútámadások ellen léptek

Ahogy korábban a Budapestkörnyéke.hu is megírta, Angyalföldön több támadás érte az ott lakókat. Volt, akit séta közben támadott meg. Metropolnak egy 13. kerületi, fiatal lány mesélt arról, hogy a saját erkélyén esett áldozatul egy varjúnak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nagyméretű csapdákat helyeztek el

Nagyméretű, ketrecszerű szerkezetek, amikben jellemzően egy élő madár a csali. A befogott madarakat tipikusan megölik. A lakossági tiltakozás azonban leginkább azért volt ennyire heves, mert ha a költési időszakban fogják be a szülőket, a fiókák is éhen pusztulnak.

Korábban vaddisznókat lőtt ki

A 13. kerület azt a Punctum Vadgazdálkodási Szolgáltató és Tanácsadó Kft nevű céget bízta meg a kerület varjainak elfogásával és megölésével, amelynek egyik képviselőjét jól ismerhetik: ő lőtt ki rendőrségi engedély nélkül egy teljes vaddisznócsaládot a János kórháznál 2022 nyarán, a járókelők szeme láttára, illetve idén január 4-én a Margitszigetre tévedt vaddisznóval is ő végzett.

A tiltakozók nem adták fel

A tiltakozók két petíciót is indítottak, tüntetést szerveztek, levelekkel bombázták a kerület illetékeseit és többen is rendőrségi feljelentést tettek az ügyben.

A költéskor válnak agresszívvá

A dolmányos varjak a költési időszak heteiben akkor válnak agresszívvé, ha valaki a fészkükhöz vagy a fészket elhagyó, de még nem önálló fiókájukhoz közelít. A tipikus varjútámadás ijesztő lehet, de nem jár komolyabb sérülésveszéllyel.

Ezért látunk ilyenkor több varjat

Viszont mivel a dolmányos varjú előszeretettel költözik be településekre, ebben az időszakban aránylag gyakoriak a konfliktusok.

Hétvégére eltüntették a csapdákat

Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője szombaton levélben értesítette a tiltakozók egyik résztvevőjét arról, hogy hallgattak a csapdázás kritikusaira és a hétvégére már el is tüntették a kihelyezett csapdákat a háztetőkről.

Szaktanácsot fognak kérni

Amennyiben a jegyző találkozni fog a Magyar Madártani Egyesület igazgatójával, akkor szaktanácsot fognak kérni, hogy tudnak-e olyan új módszert javasolni, amely hatékony megoldást jelent a dolmányos varjaknak a más madárfajok egyedeiben és az az emberek testi épségében okozott károk megelőzésére

Nem gyilkolták meg a varjakat

A jegyző még hozzátette, a korábban befogott két varjat nem gyilkolták meg, azokat egy vidéki vadasparkban jelenleg karanténban tartják, majd szabadon engedik. Eddig egyetlen elpusztult varjúfiókáról sem kaptak lakossági bejelentést.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: Illusztráció/Pixabay