Még márciusban kapta el a koronavírust a 41 éves Tamás, ő volt a 17. igazolt beteg az országban. Annyira rosszul volt, hogy a Korányiba szállították, lélegeztették. Már otthon van, de nyolcadik hónapja táppénzen kénytelen lenni, mert olyan súlyos szövődmények alakultak ki a szervezetében.

Élet halál között

A 41 éves Tamás még márciusban kapta el a koronavírust, több mint tíz napig lebegett élet és halál között. Még mindig táppénzen van – írja a Bors.

8 hónapja beteg

Tamás kálváriája a koronavírus miatt több mint nyolc hónapja tart. Március 12-én, amikor kiderült, hogy elkapta, mentővel hozták Nyíregyházáról Budapestre, mert az állapota olyannyira romlani kezdett.

Pillanatok alatt romlott az állapota

„Egy hét után egyik pillanatról a másikra világossá vált, intenzív osztályra kerülök. Mivel a Szent László intenzív osztálya addigra telítődött, átvittek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

Fulladásai voltak

Ekkor már folyamatosan fulladtam, állandó oxigénmaszk közben levert a víz, szédültem. És ez csak egy kvázi ötperces mindennapi dolog” – mesélte a Borsnak. Tamás másnap lélegeztetőgépre került.

Rettenetes rémálmok

„Az altatás időszakából csak arra emlékszem, hogy rettenetes rémálmaim voltak. Minden álmom annyira realisztikus volt, hogy egyszer kitéptem magamból a csöveket. 

Nem fogom túlélni

Az orvosok azt mondták a családomnak, nem fogom túlélni” – sóhajtott nagyot. Tamás 11 napig volt lélegeztetőgépen, majd ébresztést követően pár napra újra lélegeztetni kellett. Elmondása szerint egy hét kellett ahhoz, hogy kitisztuljon a tudata.

Hálás az ápolóknak

„Nagyon hálás vagyok az ápolóknak és az orvosoknak, amiért türelmesek voltak hozzám az intenzív osztályon. Elsősorban nekik köszönhetem az életem” – érzékenyült el a férfi, akit végül április 24-én en­gedtek ki a kórházból. Azóta már több mint fél év telt el, de az interjú alatt végig nagyon csúnyán köhögött.

Sok szövődmény

„A rehabilitáció alatt sokat javultam, de még mindig nem vagyok százszázalékos, hosszú ideig még az ülésben is elfáradtam. Sajnos szövődmények is felléptek. Szívnagyobbodásom lett, több apró helyen valószínűleg hegesedett a tüdőm, és mélyvénás trombózis alakult ki a lábamban, nem beszélve a gyakori fejfájásról, szédülésről és a terhelésre fellépő légszomjról” – sorolta a gépészmérnökként dolgozó férfi.

Mindenki vegye komolyan

Most is táppénzen van, de alig várja, hogy újra dolgozzon. Kérek mindenkit, vegye komolyan a koronavírust! Tartsuk be az intézkedéseket, és feleslegesen ne terheljük túl az amúgy is nagy nyomás alatt lévőegészségügyet – mondta.

Kiemelt kép forrása: MTI