Leégett egy hetven négyzetméteres, vályogfalú, cserépfedésű lakóház tetőszerkezete Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A tűzoltók kiérkezése előtt a nyolc lakót a család legidősebb gyereke kezdte el kimenteni a lángoló házból.

Leégett egy hetven négyzetméteres, vályogfalú, cserépfedésű lakóház tetőszerkezete Tyukodon.

A kigyulladt házban a szülőkön kívül három kisgyermek és két nagyobb gyermek aludt. Mátyás, a legnagyobb fiú épp házibuliban volt barátaival a házuktól két utcával lejjebb. Elmondása szerint arra lett figyelmes, hogy az utcájuk irányából vöröses fényeket lát, de ekkor még nem sejtette, hogy az ő házuk kapott lángra. Viszont, mivel már egyszer átélt egy lakástüzet, gyanút fogott és barátjával a fény irányába indultak. Amikor az utcába értek, látta, hogy a házuk hátsó részét lángok marcangolják.

Azonnal berohant a házba, ahol a család többi tagja – mit sem sejtve a rájuk leselkedő veszélyről – aludt. A kisgyermekeket ölben hozták ki, s miután biztonságban tudták a család tagjait azonnal elkezdték oltani a tüzet.

Az egyik barát, hogy megakadályozza a tűz tovaterjedését – nem törődve testi épségével – létrán felmászott a tetőre és elkezdte locsolni a tűz előtti területet. Tulajdonképp ennek köszönhető, hogy a lángok nem terjedtek át a lakótérre.

Az anyagi kár így is jelentős, hisz’ a tető több mint 30 százaléka megsemmisült, a gazdasági épületetek teljesen leégtek. A családfő elmondása szerint a lángok valószínűleg a hátsó részen csaptak fel. Véleménye, hogy valaki felgyújtotta, bár ezt a tűzoltóság nem látta igazolva – így tűzvizsgálatot sem rendeltek el – írj a Frissmedia.hu

A család egyébként rendezett körülmények közt, mezőgazdasági munkából él, kordonos uborkát termelnek jó pár száz méteren. Most a tűz a műveléshez használt eszközöket is tönkretette.

A ház lakhatatlanná vált, jelenleg a tetőt próbálják lefedni, mert holnapra esőt mondanak. A tűz oltása közben a családfő egyébként jobb kezén égési sérüléseket szenvedett, így még ez is a akadályozza a kármentésben.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Frissmedia.hu