Több polgármester is egyetért a Balaton parti város rendeletével, ahol augusztus 1-től tilos lesz közterületen alkoholt fogyasztani.

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, a siófoki polgármester javaslatára augusztus 1-tól tilos közterületen alkoholt fogyasztani, valamint nem árusíthatnak alkoholt 22 és 6 óra között az éjszaka is nyitva tartó boltok. A döntésről ide kattintva tudsz olvasni.

A Balaton parti városban megjelentek az első óriásplakátok, amelyen figyelmeztetik a helyieket, illetve az ide érkező turistákat az új szabályra.

Gárdony és Tihany polgármestere is egyetért a siófoki szabályozással.

„A közterületen alkoholizáló, a dobozokat szétdobáló, a mámortól felbátorodó réteg nem igazán emeli Siófok és Gárdony presztízsét” – mondta az Azonnalinak Tóth István, Gárdony polgármestere.

 Velence városának is van hasonló rendelete 2013 óta. Eszerint „aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el”, de kivételt képeznek ez alól a közterületen lévő külön engedélyes kerthelyiségek. Aki megszegi a tilalmat, azt megbüntetik a helyszínen.

Helyes és indokolt lépésnek tartja siófoki kollégája döntését Tihany polgármestere is. Tósoki Imre szerint Siófokon a közterületi alkoholfogyasztás valós probléma az ismét megjelenő „bulituristák” miatt, melynek kezelése elengedhetetlenné vált, így a rendeleti tiltással egyetért. Ugyanakkor Tihany nem szabályozza a közterületi alkoholfogyasztást, és szigorítást sem tervez. A polgármester szerint ennek az az oka, hogy  Siófokkal ellentétben az ő községüket első sorban nem a bulizni vágyó fiatalok látogatják, hanem a természeti és épített környezetben gyönyörködni vágyó turisták”.

Kiemelt kép: a közterületi alkoholfogyasztást tiltó óriásplakátok Siófokon – Forrás: Facebook/Siofoki hirek