Súlyos sérüléseket szenvedett előállítása során egy békési férfi, majd nyolc nap múlva meghalt. Sem a rendőrség, sem a bíróság nem talált hibát a rendőri intézkedésben. A Kúria friss döntése azonban hatályon kívül helyezte a legutolsó ítéletet. Így újra esély nyílik arra, hogy tisztázódjék végre, terheli-e felelősség a rendőrséget ebben a tragikus ügyben. 

Be volt drogozva

A drog hatása alatt álló Makula István Károlyt 2018. július 6-án éjjel állították elő Békés megyei rendőrök. Elfogása során, a járőrkocsiban és a Békés városi kapitányságon is testi kényszert alkalmaztak vele szemben a békéscsabai rendőrök. Utóbbiról rendőrségi kamera-felvétel is készült. A férfi nyolcnapnyi kóma után halt meg.

Magán kívül őrjöngött

„Jaj, anyám, meg fognak ölni!” – a szemtanúk szerint ezek voltak a kábítószer hatása alatt üvöltöző 30 éves férfi utolsó szavai, miután leteperték, majd kocsiba tették a rendőrök a férfi sógornőjének háza előtt. A később elhunyt férfi anyja a férfi halála után azt mondta, az egyik szomszédja hívta ki a rendőröket, mert a fia be volt drogozva és rugdosta a kaput.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sokkolót is használhattak

Elmondása szerint később aztán ő is felhívta rendőröket, de csak azért, hogy vigyék be gyomormosásra a bedrogozott fiát. Az asszony azt állította, hogy a kiérkező rendőrök előbb sokkolót használtak, majd ütötték-verték a fiát.

Rendőri túlkapás történhetett

A család szerint rendőri túlkapás történt, ezért feljelentést tettek az ügyészségen. A rendőrség azonnal cáfolta a sokkoló használatát, szerintük a fiatalember önkívületi állapotban őrjöngött, és eközben sérült meg.

Az intenzívre vitték

A többgyermekes apát előbb a helyi rendőrőrs udvarára, majd az intenzív osztályra vitték, ahol mesterséges kómában tartották. A családja végig ott volt mellette a kórházban, de már nem lehetett beszélni vele, a szervezete pedig nyolc nap után feladta a küzdelmet.

Nem hívtak mentőt

A jogvédő szervezet közleménye szerint az áldozat családtagjai azért nyújtottak be panaszt a rendőri intézkedés ellen a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, mert a rendőrök nem hívtak mentőt, és mert szerintük a testi kényszer alkalmazása nem volt jogszerű.

Bíróság elé került

A rendőrség ezt elutasította, mondván: az intézkedéssorozat minden pontján jogszerű és szakszerű volt. Ezután az ügy bíróság elé került, amely először is megtagadta az örökösök számára a perindításhoz való jogot. Ezt írta fölül most a Kúria.

Eljárási hibák

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Kúria a korábbi bírósági ítéletet, amely egyik vádlottat sem marasztalta el. A Kúria – egyelőre szóban, két dologgal indokolta mindezt. Az egyik érv szerint az ítélet egyáltalán nem foglalkozott azzal a panaszban kiemelt körülménnyel, hogy nem hívtak mentőt a helyszínre, noha a szemtanúk és maguk a rendőrök is egybehangzóan állították, Makula István Károly már az intézkedés kezdetén is zavart volt. Jogászi szakkifejezéssel a Szegedi Törvényszék tehát nem merítette ki a keresetet, nem bírált el minden panaszelemet.

Jogsértések sora

A másik jogsértést ott követte el az elsőfokú törvényszék, hogy a közigazgatási perbe rossz eljárási helyzetben vonták be a két korábbi vádlottat, mert ők az intézkedés során nem magánemberként jártak el. Így viszont a per olyan személyek részvételével is zaljott, akik nem vehettek volna részt benne, és akiket ezért nem lehetett volna tanúként sem kihallgatni.

Új esély

„Lassan hat évvel a történtek után azt is értékelni kell, hogy több ponton fontos megállapításokat tett a Kúria. Ilyen súlyú ügyben az igazságszolgáltatásnak különösen nagy gondossággal kell eljárnia. Eddig ez nem mindig így történt, a Kúria döntése erre most új esélyt adott” – értékelte a döntést Fazekas Tamás ügyvéd.

Strasbourgban is tárgyalják az ügyet

A már első fokon jogerős, a két rendőr felmentésével járó büntetőítélet miatt a család tavaly nyáron a strasbourgi bírósághoz fordult. Tehát ott is maradt némi esélye annak, hogy az igazságkereső hozzátartozók valamiféle jóvátételt kaphassanak.

Kiemelt kép: Makula István rendőri intézkedése – Forrás: helsinki.hu