Előkészítő ülésen egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.

Vádemelés

A 32 éves férfi ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és közérdekű üzem működésének megzavarása miatt emelt vádat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Fáradt autóolaj

Az ítélet szerint a férfi 2019. december 19-én egy bajai benzinkút közelében állt meg autójával, ott felnyitott egy csatornafedelet, majd a jármű tartályából csővezetéken keresztül beleengedett a szennyvízcsatornába két köbméter ásványolajat.

Bele a csatornába

A csatornahálózatba került olaj veszélyeztette a bajai szennyvíztisztítótelep működését, így a szennyvíziszap megóvása érdekében a telepet le kellett zárni. A csatornarendszer szennyezett tartalmát – higítást követően – a Dunába engedték.

Börtön

A Kecskeméti Járásbíróság a férfit előkészítő ülésen 1 év 6 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az ügyészség fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős – közölte Sárközy Szabolcs.

A 2020-as nagy olajszennyezés

Nagy mennyiségű olaj került a Ráckevei Duna-ágba Szigetszentmiklós magasságában 2020- telén. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi közleménye szerint tizenegyedik napja “megfeszített tempóban” dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán budapesti, győri és szolnoki munkatársaik.

Később őrizetbe vettek egy embert

A szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy 59 éves tököli férfit, a korábban kitűzött nyomravezetői díjat pedig Budapest rendőrfőkapitánya visszavonta.

Nem vállalta a hazugságvizsgálatot

A szakértői véleménnyel alátámasztott gyanúsítotti kihallgatásán V. József vallomást nem tett, a poligráfos, műszeres vizsgálatot nem vállalta. A gyanúsított a büntetőeljárás során szabadlábon védekezik – írta a BudaPestkörnyéke.hu 2021 júliusában.

A további részleteket itt olvashatja el

Fotónk illusztráció.