Egy éve hiába próbálja elérni Setét Anita hogy kiderüljön, ki a felelős a pálinkamérgezésben elhunyt öccse, férje és kisfia tragédiájáért.

2017 novemberében a borsodi Dámócon négy ember, egy pedig a szomszédos Lácacséken halt meg azért, mert ugyanattól az eladótól metilalkohollal hígított pálinkát vett és ivott.

Csakhogy az ügyészség tavaly április végén megszüntette a nyomozást, mert nem talált elég bizonyítékot arra, hogy az illegális pálinkakereskedők felelnek az öt ember haláláért.

„A faluban tudomásul vették az áldozatok rokonai, hogy ártatlan vagyok. Valóban illegálisan árultam az alkoholt, de már nem foglalkozom vele” – mondta a Blikknek A. József, akit négyrendbeli gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított a rendőrség.

Az ötödik áldozat társától vette a szeszt. A férfi azt mondja, 10 liter pálinkát vett ismerősétől, de azért, hogy továbbadja Fogalma nem volt arról, hogy mi van az üvegben.

Setét Anita viszont azóta sem talál nyugalmat, hiszen az öccsén, Norbin kívül a férjét, Fürjész Tamást és a kisfiát, a 14 éves Tomikát (†14) gyászolja. Egy falubeli asszony is életét vesztette. A kiskamasz vette azt az egy liter pálinkát, aminek a nagy részét az apjával és Norbival megitták. Előbb Tomika halt meg, két nap múlva az édesapja, rá egy napra pedig a nagybátyja.

„Munka után mindennap elmegyek a temetőbe a kisfiam, a férjem és az öcsém sírjához. És nem értem, hogyan lehetséges az, hogy öt ember meghalt pálinkamérgezésben, és még sincs felelős” –mondta a lapnak Setét Anita.

Az asszony azt szeretné, ha a hatóság megtalálná a bűnösöket. Anita közmunkából él, így arra sincs pénze, hogy ügyvédet fogadjon.

Kiemelt kép: illusztráció