A volt álmosdi polgármester büntetését 1 év 5 hónapról 2 év börtönbüntetésre súlyosította és annak végrehajtását 3 év 6 hónap helyett 4 év próbaidőre felfüggesztette. A volt jegyzőnél maradt a pénzbüntetés.

Nem kell börtönbe menjen

A volt álmosdi polgármester 4 évig aggódhat, ugyanis eddig tart a próbaideje, különben 2 évre börtönbe kell vonuljon – így súlyosbították az ellene meghozott ítéletet.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jelentős vagyonelkobzás

A vagyonelkobzás több mint négy és félmillió forintos összegét is pontosította a bíróság, azonban az nagyságrendileg nem változott.

Megváltoztatták a minősítést

A folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette helyett a törvényszék hűtlen kezelés (súlyosabb büntetés lehet kiszabni) vétségének minősítette azt a cselekményt, amikor a vádlott magának jutalmat utaltatott ki a jegyző közreműködésével, önkormányzati testületi döntés nélkül.

Sosem volt rendezvények

Bűnösnek találták azért is, mert olyan önkormányzati pénzeket vett fel, amelyet pl. meg nem tartott rendezvények után utaltak ki neki.

Fotók utólag

A polgármesteri hivatal egyik dolgozója, aki egy időben a politikus bizalmasa is volt, vallomásában elmondta, több rendezvényről hogyan készített utólag meghívókat, fotókat, hogy úgy tűnjön, valóban megtartották azokat.

Kellett hazulra

A bíróság azt is megállapította, hogy a képviselő-testület, illetve az önkormányzat jóváhagyása nélkül 2015-ben több háztartási eszközt vásárolt önkormányzati pénzen közel 370 ezer forint értékben, amelyek azonban személyes használatában voltak.

Eezeket vették a polginak

A bírósági közlemény felsorolja a vásárolt eszközöket is: köztük volt egy konyhai robotgép, gőzölős vasaló, továbbá egy LCD televízió, egy Blu-Ray lejátszó és még egy forróvíztárolót is vettek önkormányzati pénzen.

Majd félmilliós büntetés

A bíróság a jegyző büntetésén nem változtatott. Az egykori jegyző egy alkalommal úgy segített pénzjutalmat kifizetni a polgármesternek, hogy tudta: arról nincs előzetes képviselő-testületi döntés. Nála maradt 456 ezer forintos pénzbüntetés.

Jutalmat is adott magának

A bíróság megállapította azt is, hogy polgármester utasítása alapján 2015. december 21-én a jegyző utasította a hivatalt, hogy polgármesteri jutalom címén bruttó 448.726 forint utaljanak a polgármesternek. Erről testületi döntés nem volt.

5 éves az ügy

Köteles Istvánt egyébként 2017-ben váltották le, akkor derültek ki a turpisságok. A fideszes polgármestert első fokon tavaly ősszel ítélték el.

Címlapfotó: álmosdi városháza.