Előkészítő ülést tartott a Debreceni Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádol az ügyészség. A férfi nem mérte fel jól az útviszonyokat, előzésbe kezdett, ekkor ütközött a szembe jövő autóval, amelynek sofőrje nem élte túl a balesetet. Felesége és. gyermeke pedig megsérült.

Baleset Létavértesnél

2022 szeptemberében, Létavértes külterületén Debrecen irányából megközelítőleg 80-90 kilométer per órás sebességgel haladt BMW típusú autójával a férfi, amikor megpróbálta megelőzni az előtte haladó gépjárművet. Mivel rosszul mérte fel a rendelkezésre álló útszakaszt, összeütközött a szemközti sávban haladó személyautóval, amely az árokba borult.

Meghalt a másik sofőr

A vele szemben, szabályosan közlekedő jármű volánjánál egy 41 éves férfi ült, aki a baleset következtében súlyos, traumatikus sérüléseket szenvedett, és a szakszerű kórházi kezelés ellenére életét vesztette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ketten megsérültek

Az autó másik két utasa, a sofőr felesége nyolc napon túl gyógyuló, míg a gyermekülésben lévő kisfiúk könnyebb sérüléseket szenvedtek. A szabálytalanul előző autó vezetője a vádirat szerint az ütközéstől 116, míg a szembe haladó járműtől 226 méternyi távolságról kezdte meg az előzést, vagyis vészfékezési távolságon kívül volt.

Végleges eltiltás

Az ügyész álláspontja szerint a vétlen sofőr hiába kezdte meg a fékezést, a baleset már nem tudta elkerülni. A vétkes férfi elismerte bűnösségét, de az ügyész álláspontját, hogy végleg tiltsák el a vezetéstől, nem fogadta el.

Felfüggesztettet kaphat

Az ügyész indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság két év, végrehajtásban 3 év 6 hónapra felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, és véglegesen tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Szüksége van a jogsira

A szabadlábon védekező, 25 éves vádlott is jelen volt az ülésen. Bírói kérdésre azt felelte, elismeri a bűnösségét, azonban a mellékbüntetéssel nem ért egyet. Elmondása szerint a jövőben szeretne családot alapítani, valamint vidéken élőként a munkába járáshoz is szüksége lenne jogosítványra, ezért a végleges eltiltás enyhítését kérte.

Jelenleg munkanélküli

Az ülésen kiderült az is, a fiatal férfi jelenleg munkanélküli, mivel a balesetben olyan mértékű lábsérülést szenvedett, hogy huzamosabb ideig nem képes állni, illetve a járás is nehézséget okoz számára. Jelenleg szüleivel él, testvére segít az eltartásában.

Egyszer elítélte a bíróság

Arra is fény derült, hogy járművezetéssel kapcsolatos szabálysértést a balesetig nem követett el, azonban 2015-ben súlyos testi sértés miatt ítélte el a bíróság. A védelem szerint figyelembe kell venni, hogy fiatal felnőttről van szó, az egész élet előtte áll, a mai világban pedig a jogosítvány megléte szinte alapkövetelmény, ezért eltúlzottnak érezte, hogy véglegesen megfosszák a járművezetéstől.

Bánja, amit tett

Egyúttal kitért arra is, láthatóan védencében is vannak érzelmek. Mint mondta, a baleset tragikus kimenetele őt is megviselte, és soha nem szabad azt feltételezni, hogy arra a személyre, aki egy ilyen cselekményt okoz, az nincs hatással. „Nagyon bánom az egész dolgot, ami történt” – nyilatkozta a férfi az utolsó szó jogán a halált okozó baleset elkövetője.

Ítélet született

Rövid szünetet követően a bíróság határozatot hirdetett, mely alapján a vádlottat bűnösnek találta halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, és az ügyészi indítványnak megfelelően két év szabadságvesztésre ítélte, melyet 3 év 6 hónapra felfüggesztett, emellett végleges hatállyal eltiltotta a járművezetéstől, valamint kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére.

Folytatódik az ügy

A férfi és védője jelezte, nem fogadják el az ítéletet, így az nem jogerős. Az eltiltás időtartamának enyhítéséért fellebbeznek, melyet másodfokon a Debreceni Törvényszék fog tárgyalni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a baleset után – Forrás: katasztrofavedelem.