Amint arról beszámoltunk, vasárnap, Napkoron, a III. András Napi Futóversenyen meghalt egy 50 éves nő. Horányi Zsuzsa ismert atléta volt, csak a sportnak és a futásnak élt. Halála előtt még ő tartotta a bemelegítést több száz embernek. Amikor elindult a verseny, Zsuzsa rosszul lett és meghalt.

Csapatával indult futni

Vasárnap reggel is kis csapatával egy versenyre indult, és a neki sprinttávnak számító 5 km-en indult, de futás közben rosszul lett, és hiába érkezett gyorsan a segítség, az életét már nem tudták megmenteni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Tragédia a futóversenyen

A Napkoron tartott III. András Napi Futóversenyt beárnyékolta a tragédia. „A mai versenyre rányomta bélyegét, egy szomorú, azóta is felfoghatatlan esemény. Az egyik sporttársnő futás közben rosszul lett, elesett és életét vesztette. A helyszínre érkező mentőhelikopterből a szakemberek már nem tudták segíteni rajta! A verseny előtt a több 100 indulónak még Ő tartotta meg a közös bemelegítést. Erre most nincsenek szavak….” – írta közösségi oldalán az egyik induló.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Futónagykövet volt

Vasárnap óta barátai sem tudják felfogni, hogy is történhetett ekkora tragédia Zsuzsával. „Egy hete még boldogan mosolygott a Fitt-Szülinapon futótársaival. Évek óta nehéz volt olyan szabadidős sportrendezvényt tartani, ahol ne lett volna ott. Futónagykövet, edző, testnevelő tanár, aki ha kellett szervezett, bemelegítést tartott, vagy éppen interjút adott. Horányi Zsuzsa egyszer azt mondta, számára a futás igazi szerelem…” – így emlékeznek a nyíregyházi kollégák Horányi Zsuzsára.

Búcsúzik a lánya

„Kedves Rokonok, Barátok, Ismerősök! Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk, Zsuzsa Horányi, mai napon váratlanul elhunyt. Utolsó perceiben azt csinálta, amit a legjobban szeretett, futás közben, egy futóverseny közben megállt a szíve és összeesett. A mentők hosszas fáradozás ellenére se tudták már újraéleszteni. Kérjük, tartsák tiszteletben a gyászoló család nyugalmát! Még nem tudjuk, hogy mikor és hogyan fogunk végső búcsút venni tőle. Tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket majd itt is, amint kiderül” – írta a lánya.

Megállíthatatlan volt

Futótársai szerint, aki ismerte, úgy gondolta róla, hogy Zsuzsi megállíthatatlan. Teljesítette a világ leghíresebb maratoni távjait Bostontól Párizsig, Reykjavikon át Berlinig. Volt ifjúsági válogatott atléta, a 2010-ben megrendezett Atlétikai Masters Európa-bajnokságon bronzérmes lett a 2000 méteres akadályfutásban. A triatlon is közel állt hozzá, a magyar bajnokságnak számító Vasi Vasemberen harmadik lett, ranglista versenyeken sikerült első helyezést is elérnie.

Gyerekeket tanított

A sport iránti szeretetet a gyerekeknek is folyamatosan igyekezett átadni, rendre több eseményen nyerték el a legnépesebb iskolai csapat címet. A Mozaik Med edzőjeként és futónagyköveteként segítette a Nyíregyházi Futófesztiválok rendezését, korábban éveken keresztül dolgozott újságíróként, és tudósított a versenyekről.

Siratják a tanítványai

Az egyik diák így emlékezik meg szeretett tanárnőjéről: „Zsuzsa néni miért?! Tegnap mikor még találkoztunk és beszélgettünk azt tetszett nekem mondani, hogy mennyire büszke tetszik rám lenni amit elértem eddigi sport pályafutásom alatt, és nagyon örül annak hogy a testnevelő tanárom lehetett, és megadta nekem az alapokat atlétikában! Mindezt nagyon köszönöm!! Most már a mennyben tetszik futni a mennyei maratonokat! Köszönök mindent Zsuzsa néni! Nyugodj békében”.

Nem volt előjele a halálának

Barátai és ismerősei szerint semmi előjele nem volt annak, hogy Zsuzsa rosszul érezné magát. Nemrég arról beszélt valakinek, hogy milyen futóversenyeken szeretne még elindulni. A hirtelen halált általában szívmegállás okozza.

Szívmegállás okai

A szakirodalom szerint a szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti, aminek nyilvánvaló jele a tapinthatatlan pulzus. Gyors beavatkozással a szív általában újraindítható, de beavatkozás nélkül csaknem minden esetben halálhoz vezet. A szívmegállás közvetlen oka általában a szív elektromos tevékenységének rendezetlenné válása. A szívritmuszavarok nem minden fajtája jár súlyos következményekkel, szívmegálláskor általában a szívizom nagy része érintett, ez okozza a pumpafunkció elégtelenné válását. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Horányi Zsuzsa – BPK montázs