Számtalan oka lehet annak, hogy a fogakon barnás-fekete elszíneződés jelenik meg. A probléma elsősorban esztétikai szempontból zavaró, ugyanakkor a fogak egészsége szempontjából sem előnyös. Ha téged is érint az elszíneződés problematikája, olvass tovább, az alábbiakban eláruljuk, hogy mi mindent érdemes tudni róla!

El lehet tüntetni az elszíneződést?

Azokat, akiknek sötét elszíneződések láthatóak a fogain, biztosan ez a kérdés izgatja a leginkább. A kérdésre a válasz az, hogy attól függ. Némely esetben a kiváltó ok megszüntetésével könnyedén orvosolni lehet a problémát. Viszont ha belső elszíneződésről van szó, mely a fog szöveteibe épült, akkor sajnos csak az elfedésre van lehetőség, eltávolításra nincs.

A MesterDent Fogászati Rendelő szakemberei előtt sem ismeretlen a probléma. A 9. kerületi rendelőben 2020 óta zajlik a teljes körű ellátás a lehető legmagasabb minőségben. A MesterDent Fogászati Rendelő koronák készítése, általános fogászati problémák, fogszabályozás, implantológia, gyökérkezelés és esztétikai problémák kezelése kapcsán is áll rendelkezésre a szakértő fogorvosok által. A minőségi munkát precíz diagnosztika is segíti röntgen és fogászati CBCT által.

Pontosan mi okozza az elszíneződést?

Számtalan oka lehet annak, hogy sötét, barnás-feketés elszíneződés jelentkezik a fogakon. Ilyen például a dohányzás vagy az elszíneződésre hajlamosító ételek és italok. Ezek a tényezők főleg az alsó metszőfogakon és a fogak közötti részeken okoznak problémát. A megoldást a professzionális, tehát fogorvosi rendelőben történő fogkőeltávolítás és a szájápolási technika pozitív irányú változása jelenti.

A vastartalmú vitaminkészítmények szintén okozhatnak problémát gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Ez esetben már az adott készítmény használatának megszüntetése is megoldást jelent, de szükség esetén egy fogászati polírozás is sokat segíthet.

Az úgynevezett belső elszíneződés hátterében általában olyan tényezők állhatnak, mint a fogelhalás, a genetika, a zománcfejlődési rendellenesség vagy a különféle gyógyszerek. Ebben az esetben a sötét színanyagok nem a fogfelszínen, hanem a fogszövetekben találhatóak meg, így a felszíni eltávolítás nem lehetséges. 

A javulást a foltok koronákkal, héjakkal vagy tömőanyaggal való elfedése, vagy a speciális fogfehérítés hozhatja el. Az, hogy kinek mi válik be, egy fogorvosi állapotfelmérést követően egyedi szempontok mérlegelését követően dönthető el.

A klórhexidintartalmú szájvizek rövid idő alatt okozhatnak nagymértékű barnás elszíneződést. Éppen ezért ezek alkalmazása csak kúraszerűen ajánlott, de semmiképp sem mindennapos használatra lettek kifejlesztve!

Van megoldás!

Ahogy a fentiekből is kitűnik, a sötét elszíneződésekbe nem kell beletörődni, ugyanis mindig van megoldás. Gyakran az adott ételek-italok vagy készítmények elhagyása is megoldást hoz, máskor pedig fogorvosi kezeléssel orvosolható a probléma. A lényeg, hogy mindig van megoldás!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.