Zenét hallgatni lehet amatőr módjára, például a mobiltelefon vagy a laptop hangszóróján keresztül, esetleg fülhallgatóval, de aki nem aprózza el, az összeállít egy profi otthoni hangrendszert, amivel a zenehallgatás szinte földöntúli élmény lesz.

Ám nem véletlenül beszélünk rendszerről, ugyanis egy ilyen Hi-Fi lánc többféle eszköz és berendezés precíz összjátékán alapul. Mielőtt végigvesszük, hogy milyen részekből áll, érdemes röviden kitérni arra is, hogy efféle audio készülékeket nem célszerű látatlanban megvásárolni. 

A Stream Audionál kapható sztereó készülékeket például az üzlet bemutatótermében meg lehet nézni, hallgatni, az ott dolgozó szakértők pedig segítenek megtervezni és összeválogatni a hangrendszer elemeit, hogy az összhatás valóban tökéletes legyen. De most nézzük is, milyen eszközökre lesz szükség!

Zenelejátszó

Először is kell egy olyan berendezés, amely a zenét fogja szolgáltatni. Ez lehet például egy hálózati lejátszó, ami az online térből vagy az otthoni háttértárról, esetleg hálózatról játssza le a hangot. A legtöbb ilyen készülék rendelkezik DAC konverterrel, amivel a digitális jelet analóggá alakítja át, amit aztán az erősítők felerősítenek. 

Lehet önálló DAC készüléket is vásárolni, de erre csak kevés esetben van szükség, például akkor, ha több digitális kimenettel rendelkező berendezést szeretnénk egy analóg erősítőre kötni, vagy még komolyabb hangminőség elérése a cél.  

Erősítő

Ez egy elég nagy termékkategória, sokféle típussal és altípussal. A legfőbb kategóriái az előerősítők, végerősítők és az integrált erősítők. 

Az integrált erősítőkhöz nem szükséges külön elő- és végerősítő használata, hisz ezeket a modulokat eleve tartalmazzák. Néha található bennük DAC konverter, illetve video áramkörök is. Ár-érték arányban mindenképp kedvezőbb megoldás, mintha az egyes részegységeket külön vásárolnánk meg, viszont hangminőségben nem érik el ugyanazt a szintet. 

Az előerősítők feladata, hogy a zenelejátszóból érkező kis jelszintet felerősítsék a végerősítő számára. A végerősítők pedig lehetnek mono vagy sztereo, esetleg többcsatornás (házimozi-rendszerek esetén) kivitelűek, és fő feladatuk, hogy a vonali jelszintet a hangfalaknak megfelelő teljesítménnyé alakítsák.

Hangfalak

A zene csak akkor fog megszólalni, ha a rendszer hangszórókat is tartalmaz, melyeken keresztül a lejátszóból érkező jelek hallható formát öltenek. A hangfalak több hangszórót is tartalmaznak, melyek a magas, a közép, illetve a mély hangokat játsszák le. 

Csak akkor tudjuk élvezni a zenék teljes dinamikatartományát, ha ezek mindegyike a megfelelő minőségben és teljesítménnyel üzemel. Az akusztika szempontjából pedig az elhelyezésükre is külön figyelmet kell fordítani.

Kábelek

A vezeték nélküli technológia térhódítása ellenére egy profi hangrendszer még ma is elképzelhetetlen kábelek nélkül. Mint mindenben, itt is érdemes áldozni a prémium termékekre, hiszek ezek az eszközök a jelek továbbításáért felelnek, így nagyban függ tőlük, hogy végül milyen lesz a megszólaló hang minősége.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.