Költségvetési csalás és sikkasztás miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék a baranyai Siklósnagyfalu független polgármesterét – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

Pályázatokat nyújtottak be

A törvényszék a csütörtökön kihirdetett határozatról szóló közleményében azt írta, hogy a Kosztics József (független) polgármester irányítása alatt álló település önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fiktív számlák

A egyik esetben az iskola újraindítása címén igényeltek forrást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. A támogatási szerződés megkötése után a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett – utólag, valótlan tartalmú számlák kiállítása céljából alapított – gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Számla számla hátán

A másodrendű vádlott a cége nevében csaknem négymillió forint összegben állított ki számlát. Emellett a polgármester egy másik társaságtól is beszerzett egy, 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát.

Felvett támogatások

A polgármester benyújtotta a számlákat a minisztériumhoz, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek a község számára. Ezek a számlák – közölte a bíróság – azonban valótlan tartalmúak voltak, a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban szintén igénybe vett állami támogatást.

A munkaügyi központtal és szerződést kötött

A polgármester a baranyai munkaügyi központtal is kötött szerződést, a “Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről. E pályázattal kapcsolatban szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított, valótlan tartalmú számlákat, amelyek alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

Valótlan tartalmú számlák

A polgármester mintegy ötmillió forintot felvett az önkormányzattól, ez a másodrendű vádlott cége által kiállított, földmunkákról, építési tevékenységről szóló, valótlan tartalmú számlákkal került be az önkormányzat könyvelésébe.

Csalás és sikkasztás

A jogerős határozat értelmében a polgármestert költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének folytatólagosan elkövetett megsértése és magánokirat hamis felhasználása miatt másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és sikkasztás miatt ítélték el, ezért a másodrendű vádlottat egy év – három évre felfüggesztett – börtönre, a harmad- és negyedrendű vádlottat pénzbírságra ítélték.

Jelentős károk

A Pécsi Törvényszék az MTI érdeklődésére közölte, hogy a – jelenleg is hivatalban lévő – polgármester január óta egy másik ügy miatt letartóztatásban van jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. Az általa irányított önkormányzatnak és a helyi szociális szövetkezetnek 7,3 millió, illetve 6,9 millió forint kárt okozott a gyanú szerint.

Már több is van a rovásán

A Pécsi Törvényszék januári közleményében jelezte, hogy a gyanúsított többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels