Ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt szeptember 10-én, vasárnap egy bemutató közben lezuhant egy T28 Trojan típusú repülőgép Börgöndön. A repülőgép megbillent egy forduló közben és elvesztette a sebességét, ezután csapódott a földbe. A tragédiában repülőgépen Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád vesztették életüket, de a nézők közül is többen megsérültek. Most a szervezők adtak ki közlemény, mint írják 2023. szeptember 10-e egyértelműen fekete betűkkel kerül b az emlékkönyvbe.

Apa és fia halt meg

A repülőgépen Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád utazott. Tragédiájukat több ezren látták a helyszínen. A pilótáknak esélyük sem volt a túlélésre, a repülőgép a becsapódást követően felrobbant. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Képzett pilóták voltak a gépen

A gépet Rózsavölgyi Vilmos vezette. Mindketten képzettek voltak, saját pilótaképzőjük volt. Rózsavölgyi Vilmos vezette az Agro-Aero 2000 Kft.-t és az azon belül működő Rivair Pilot School pilótakpézőt. Fia, Rózsavölgyi Árpád is a családi vállalkozásban dolgozott, mégpedig repülőoktatóként.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többen megsérültek

A sportrepülőgép egy parkoló autóba csapódott, amely ennek következtében ki is gyulladt. Négyen szenvedtek égési sérüléseket az eset kapcsán. Három súlyos sérültet Budapestre szállítottak ápolásra, egy kislányt, egy nőt és egy férfit. Egy könnyebben sérült kisfiút a Fejér Vármegyei Szent György Kórházba vittek mentőautóval.

Három mentőhelikopter érkezett a helyszínre

Az esetet követően a mentőket, a katasztrófavédelmet és a rendőröket is riasztották. Három mentőhelikopter érkezett a helyszínre. Közben a rendezvény tűzvédelmi biztosítását végző Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület megkezdte a mentést és a tűz oltását, melyet később a székesfehérvári hivatásos tűzoltók folytattak.

A gép a nézők mellett csapódott be

A frissen közzétett nézői felvételen látszik, hogy nem sokon múlt, hogy a nézők közé csapódjon be a gép. Sokan pánikba estek, mivel a repülőgép a földet érést követően azonnal felrobbant és hatalmas lángokkal égett.

Emberi hiba történhetett

Egy úgynevezett orsó volt az a manőver, amit alacsony magasságban hajtott végre a pilóta. Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő szerint elképzelhető, hogy a beviteli sebesség kevésnek bizonyult az emelkedési szakaszt követően. A balesetről készült videó erre enged következtetni, mondta az RTL Klubnak.

Nem biztos, hogy ki fog derülni az igazság

A roncs nagymértékben károsodott az égés következtében. Kérdéses, hogy a megmaradt roncsból megállapítható-e a baleset oka. A szörnyű eset kapcsán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a közösségi oldalán fejezte ki részvétét.

Ki kell vizsgálni, hogy pontosan mi történt

Egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy mi okozta a balesetet. Az eset kivizsgálásra vár, amelynek során fény derülhet rá, hogy rendben volt-e minden tekintetben a repülőgép. Tüzetesen meg fogják vizsgálni, hogy működött-e a motor, csökkent-e a teljesítménye, valamint azt is megnézik, hogy mennyire kitéríthetőek a kormányszervek.

Megszólalt a szervező

„A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület hónapok óta, erejét megfeszítve készült a sorrendben 28. Börgöndi Légiparádéra, amely nap dátuma sajnos most már örökre fekete betűkkel kerül be a szervezet és a város emlékkönyvébe. A bekövetkezett légikatasztrófa miatt a vasárnapi lett az első befejezetlen repülőnap. Az egyesület tagjai egy emberként, mély megrendüléssel a szívükben fejezik ki együttérzésüket az elhunyt repülősök családtagjai felé, felmérhetetlen súlyú gyászukban osztoznak, az áldozatok emlékét tisztelettel megőrzik” – írta közösségi oldalán megosztott posztjában az esemény szervezője, Szilády Dezső,
az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke .

Gyors gyógyulást kívánnak a sérülteknek

„Az Albatrosz Repülő Egyesület mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a tragédia sérültjeinek, felajánlja segítségét és támogatását mindazoknak, akik vétlen áldozatai lettek a bekövetkezett balesetnek. Az egyesület tagjai továbbra is elkötelezetten dolgoznak azért, hogy a több mint százéves székesfehérvári repülés fennmaradjon és a tragédia után a létesítménnyel együtt tovább fejlődjék.”

Ebben bíznak

„Bízunk abban, hogy az elmúlt közel harminc évben sok-sok tízezer hozzánk látogató, a repülőtérről élményekkel hazatérő vendégünk értékeli mindazt a munkát, amit elvégeztünk eddig és mellénk áll, kitart mellettünk a kialakult nehéz helyzetben is. A repülősök nagy családjáért, a jövőért, Székesfehérvár közösségéért szeretnénk minden erőnkkel tovább dolgozni. Most lehajtott fejjel, de a korábbiakhoz méltó elkötelezettséggel.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: police.hu