Leszúrta édesanyját és majdnem megölte az édesanyjuk segítségére sietős kistervérét is tavaly májusban a férfi. Már az előkészületi ülésen jogerős döntést hozott a Szolnoki Törvényszék a paranoid skizofréniában szenvedő férfi ügyében.

A Vas megyei Káldon élő, 20 éves munkanélküli G. Krisztián szeretett kötözködni. Előfordult, hogy az úttestről nem állt félre az autók elől, a sofőrt késsel fenyegette, amikor ezt szóvá tette. A családjával is többször volt konfliktusa, a nagymamája azután költözött el, hogy unokája többször is „földhöz vágta”

Már a bűncselekmény előtti is napokban voltak veszekedések a család káldi otthonában. Először G. Krisztián, édesanyja és nevelőapja között, mivel fiú elvette a mobiljukat. G. Krisztián később a kiskorú testvérével és az édesanyjával keveredett szóváltásba a lakás konyhájában.

A férfi felvett egy 19 cm pengehosszúságú konyhakést és ezzel egyszer mellkason, egyszer pedig hason szúrta édesanyját, majd a kést a földre dobta. A kistestvére ekkor felugrott a székről és édesanyja védelmében neki támadt a bátyjának, aki erre felkapott a konyhaszekrényről egy 11,5 cm pengehosszúságú kést, és azzal támadt testvérére.

Verekedés közben a gyerek és a bátyja a konyhából a folyosóra keveredtek ki, ahová utánuk ment édesanyjuk, aki itt a folyosón végül összeesett. G. Krisztián a verekedés közben többször is mellkason szúrta, s megvágta a testvérét, majd bement a folyosóról nyíló szobába, s megpróbálta becsukni az ajtót  testvére előtt, aki azonban benyomta az ajtót és megpróbálta kivenni a kést a kezéből.

G. Krisztián ekkor a kést megrántva elvágta a testvérének a kezét. G. Krisztián ezután földre dobta a kést és elmenekült a helyszínről. A férfi édesanyja a helyszínen meghalt.

A rendőrök másnap reggel elfogták. A férfi beismerte a bűnösségét, de igazából fel sem fogta, hogy mit művelt. A főügyészség szerint G. Krisztián beszámítási képessége kizárt, ezért a férfi felmentését és kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.

Az ugytudjuk.hu azt írja, hogy a férfi a mai előkészületi ülésen fenntartotta a korábbi beismerő vallomását és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíró kérdésére elmondta, már nem emlékszik arra az éjszakára, amikor megszúrta az anyját. Ezért a korábbi vallomást olvasták fel.

Ebben az állt, hogy a férfinak többször is olyan képzete volt, hogy a híres rapper Hiro beszél hozzá. Azt képzelte, hogy a zenész utasításokat ad naki, amiket neki végre kell hajtania. Az édesanyját is az ő sugallatára szúrta le.

A bíróság G. Krisztiánt felmentette az emberölés és az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete vádak alól, egyúttal elrendelte a kényszergyógykezelését.. Az ítéletet az ügyész és a védőügyvéd, valamint a felmentett férfi  is tudomásul vette, így az jogerős.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: police.hu