Többmilliós kárt okoztak azok a rongálók, akik festékszóróval összefújták a BKV felújítás alatt álló fogaskerekűjét. Az elkövetők annak ellenére jutottak be a kocsiszínbe, hogy a telephelyet biztonsági szolgálat őrzi.

Betörtek a kocsiszínbe

Május 7-én éjszaka betörtek a Budapesti Fogaskerekű Vasút városmajori kocsiszínjébe annak ellenére, hogy a telephelyet biztonsági szolgálat védi. Az emelős műhelyben lévő, végszerelés alatt álló jármű 56-os motorkocsijának fényezését durván megrongálták, festékszóróval összefújták. A műhely zárva volt, a zárat feltörték, adta hírül a Facebookon egy közlekedéssel foglalkozó szakember. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nemrég szállították oda

Hajtó Bálint arra emlékeztetett, hogy a motorkocsit nemrég, május 3-án szállították át a Vasúti Járműjavítóból a Városmajorba, hogy a felújítási munkálatokat már a Fogaskerekű Vasút műhelyében fejezzék be.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az első nagyjavítás

Ez az a motorkocsi, aminek a nagyjavítását 2019 őszén kezdték meg a városmajori műhelyben, majd 2021. március 10-től a BKV VJSZ. Kft. Fehér úti főműhelyében folytatták. Ez az első szerelvény 49-50 év alatt, amely valóban átesett színvonalas, magas műszaki tartalmú főműhelyi nagyjavításon – olvashattuk a bejegyzésben.

Csaknem másfél millió forint a kár

A BKV az Indexnek azt írta, hogy a felújítást nagymértékben hátráltatja a bűncselekmény, mert a jármű jelentős részén javítani kell a fényezést. A kár az első vizsgálatok szerint csaknem másfél millió forint a társaság szerint.

Csúszhat a forgalomba állítása

A civil szakértő úgy látja, ha a járművet vissza kell juttatni a főműhelybe, akkor a kárösszeg magasabb is lehet és a forgalomba állítása is tovább csúszik emiatt.

Már nyomoz a rendőrség

A BRFK 12. Kerületi Rendőrkapitánysága ismeretlen tettes ellen, a BKV feljelentése alapján már elrendelte a nyomozást rongálás vétség gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, a rendőrök a helyszínen szemlét tartottak, a kerületi rendőrkapitányság megkezdte az elkövető felkutatását.

Sokba kerül a graffitizés

A graffitizéssel már eddig is sokmilliós kárt okoztak a BKV-nak. 2018-ban az M3-as metrót a szakértelemmel is rendelkező rongálók lekapcsolták a hálózatról, így zavartalanul fújhatták össze a szerelvényt.

Olasz és spanyol rongálók

2022 szeptemberében két olasz és egy spanyol graffitis először Újbudán, majd Kőbányán tört be a BKV telephelyére, festékszórózással akkor is milliós kárt okoztak. A tettükről telefonnal felvételeket is készítettek. Elfogásuk után a rendőrség ezeket bizonyítékként használta fel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív