A len és a pamutvászon két olyan anyag, amely a legnépszerűbb megoldások közé tartozik a méteráruk terén. A két anyag tulajdonságai között ennek ellenére bőven akad különbség: alább a jellegzetességeik felsorolásával mutatjuk be ezeket.

Len – hűvös tapintás, fenntartható előállítás

A lent kifejezetten nemes anyagnak tartják, amely teljesen természetes, ezáltal tökéletesen illik az egyre komolyabban vett környezettudatos életmódhoz, a fenntartható divathoz. Mivel organikus anyag, teljesen lebomlik, azaz nem terheli a környezetet. A minőségi len által alkotott vászon ellenálló tulajdonságokkal rendelkező méteráru, nagy a szakítóereje, azaz olyan, amely jól reagál, ha éppen nyúlással, kopással szembesül. A vászon rostjai is erősek, innen ered az anyag strapabírósága. Mindez azt jelenti, hogy ellenáll a magas hőfokon való mosásnak, ez különösen fontos olyan esetben, amikor a len rendszeresen szennyeződik a felhasználása során. Azt talán mindenki tudja az anyagról, hogy légáteresztő, hűvös tapintású, emiatt a forró nyári napokon nincs is jobb megoldás a lenből készített ruhadaraboknál. Ki kell emelni, hogy egyszerre antiallergén és antibakteriális, azaz mindenki számára viselhető, biztonságos megoldás. Legnépszerűbb felhasználási területe a ruhák mellett az ágyneműknél, a törölközőknél, illetve a terítőknél fordul elő, ám dekorációs céllal rengeteg más esetben is a lakás dísze lehet egy lenből készített kiegészítő.

Pamutvászon – kellemes tapintás, szuper szigetelés

A szintén népszerű pamutvászon kiváló hőszigetelő, ezzel éppen a len ellentétének számít. Emellett a puhasága is kiemelkedő érték, de azt se felejtsük el, hogy könnyen karbantartható, amely különösen fontos olyan felhasználási helyeken, ahol jelentős terhelésnek van kitéve az anyag. Sokszor használják a pamuttal kapcsolatban az abszorpciós kifejezést, ennek jelentése „valamit felszívni, elnyelni, megemészteni” – a pamut esetében ez a hő-, illetve a hangszigetelésre utal. Kellemes tapintású megoldás, amely az egyik legfontosabb nyersanyag a textilipar számára. Felhasználása széleskörű, kezdve a fehérneműtől, illetve más jellegű ruhaipari termékektől a háztartási textíliákon át a lakberendezési kiegészítőkig, valamint az egészségügyi termékekig. A pamutvászon egy megfizethető áron, egyszínű és mintás kivitelben elérhető, találékony módon felhasználható anyag.

A fotó forrása: YRABOTA / Shutterstock.com

Támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyen cikket a forgalmasabb napokon Magyarország TOP30 legolvasottabb internetes oldalán, itt a Kékvillogó.hu hírportálon, akkor kattintson ide!