Olasz Rita holttestét több mint fél évvel az eltűnése után találták meg, miközben egy kisegítő iskolát végzett, erőszakért éppen letartóztatásban lévő fiatal férfi bevallotta, hogy megölt az erdőben egy fiatal nőt. De akkor hogy lehetséges, hogy még azt sem tudta megmutatni, hol próbálta elrejteni áldozatát?

Holttest az erdőben

1993. június 9-én este egy 20 éves nyíregyházi lány, Olasz Rita futni indult Nyíregyházán a Sóstói-erdőbe. Megbeszélt találkozójára azonban nem került sor. Hosszas keresés és kutatás után sem találtak meg. Hét hónappal az eltűnése után fakitermelő munkások az erdőben mummifikálódott holttestre bukkantak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ritáé volt

Már az első feltételezés szerint is Rita földi maradványait találták meg, de ettől függetlenül természetesen el kellett végezni a szakszerű azonosítást. A lány szülei DNS-mintájának köszönhetően, valamint a megfelelő technikai feltételeket biztosító római katolikus egyetemmel együttműködve megállapítást nyert, hogy valóban Rita holttestét hevert a falevelek közt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bevallotta, aztán meggondolta magát

Közben, még a holttest megtalálása előtt a nyomozás látókörébe került egy nagycserkeszi férfi. M. József azt vallotta, hogy az erdőben meglátott egy lányt, megkívánta és dulakodás közben megölte, majd „felületesen” eltemette. A húszas éveiben járó, a nyolc általánost kisegítő iskolában végzett férfi aztán hallgatásba burkolózott. Meg is vádolták. Az ellentmondásos ügy évekig húzódott, közben azonosították a holttestet is, de Józsefet felmentették.

Nem tudta, hol hagyta a holttestet

Az enyhe fokban gyengeelméjű M. Józsefet azért nem ítélték el Olasz Rita megöléséért, mert bűnösségét az önmagát terhelő, de egymásnak sokszor ellentmondó vallomásain kívül semmi nem támasztotta alá. Furcsa volt például, hogy korábban megmutatta, hol hagyta a megtámadott lányt, de ott nem volt holttest. Rita földi maradványainak megtalálása után pedig már érdekes módon jól emlékezett a helyszínre.

Rosszkor volt rossz helyen?

M. Józsefet egyébként akkor hallgatták ki először, amikor éppen erőszakos bűncselekményért előzetes letartóztatásban volt. A kezdettől fogva ilyen indítékra gyanakodtak, ezért ilyen ügyekbe keveredett személyeket kerestek. Lehetséges, hogy József mindössze ezért került a vádlottak padjára?

Az anya nem hitte

Rita édesanyja már abban is kételkedett, hogy lánya holttestét találták meg a munkások. Azt pedig egyenesen nem akarta elhinni, hogy az ötven kilós és százötven centi magas M. József egyedül képes lett volna megölni Ritát, aki sportolt.

De ha nem ő, akkor ki?

Erre azóta sincs válasz és valószínűleg már nem is lesz. „A törvény szerint a kétséget kizáró módon nem bizonyított tényt a vádlott terhére róni nem lehet, így a bíróság M. Józsefet felmenti az emelt vád alól” – olvasható az ítélet indoklásában.

DNS kisokos

Magyarországon az 1990-es évek elején jelentek meg az igazságügyi genetikai vizsgálatok, amelyek alapját az ember örökítőanyaga, a DNS jelenti. A DNS-alapú vizsgálatok a bűnügyek felderítése mellett eltűnt személyek és tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítását, valamint rokonsági viszonyok tisztázását is segíthetik. A DNS jelen van minden sejtmaggal rendelkező sejtben, így minden olyan biológiai anyagban is, amely (bűn)cselekménynél hátramarad. Ilyen biológiai anyag lehet a vér, nyál, csont, fog, bőr, testszövet, haj- és szőrszál, korpa, de DNS mintát lehet venni ruháról vagy éppen cigicsikkről is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció, rendőrautó Nyíregyházán a Szabadság téri művelődési ház, ma Váci Mihály Kulturális Központ előtt 1983-ban – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika